Przepyszny dżem na pierwsze śniadanie, lub do deserów i ciast. Niezwykła i oryginalna receptura, urzeknie wszystkich miłośników słodkości, a prostota wykonania sprawia, że zapragniesz więcej.
Banany to bardzo zdrowe owoce, które mimo iż nie są naszymi rodzimymi owocami, są przez nas lubiane. Kupujemy je często, bo są bogate w potas. Ze skórek robimy nawóz do roślin kwitnących – one go wprost uwielbiaja!
Składniki:
- 1 – 2 kg bananów
- 200 ml (3/4 szklanki soku z cytryny)
- 400 g (około 2 szklanki) cukru
- 2 laski wanilii
- 4 słoiki Quattro Stagioni Anfora
Przygotowanie:
Obierz banany ze skórki i pokrój je na kawałki. Przetnij laskę wanilii wzdłuż i usuń nasiona nożem. Banany oraz wanilię przełóż na patelnię non-stick wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Zamiast patelni możesz wykorzystać niski garnek z trój warstwową powłoką.
Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie używając blendera zanurzeniowego dokładnie zmiksuj banany. Kontynuuj gotowanie jeszcze kilka minut, następnie sprawdź czy konsystencja Twojego dżemu jest odpowiednia.
Wygotuj słoiki Quattro Stagioni i przełóż do nich ciepły dżem. Odwróć słoiki z dżemem bananowym do góry dnem i pozostaw na ok 15 minut. Po tym czasie możesz przenieść słoiki do swojej spiżarni. Na koniec sprawdź, czy środek pokrywy jest wciśnięty, świadczy to o prawidłowym uszczelnieniu.
Voila !
Wypróbuj także: Domowy przepis na dżem malinowy