Hummus z pistacjami i granatem

Pochodzący z Libanu hummus szybko podbija nawet kraje europejskie. Szczególnie lubiany przez wegetarian i wegan, jest to przepis oparty na ciecierzycy o delikatnym i szczególnym smaku i jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Postanowiliśmy ozdobić go pistacjami i ziarnami granatu oraz podać go w słoiku Quattro Stagioni.

Składniki na hummus z pistacjami i granatem

500 g gotowanej ciecierzycy
1 łyżka sosu tahini
sok z cytryny pół
pół ząbka czosnku
sól do smaku
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka papryki
Gorąca woda
pistacje
granat
2 słoiki 0,3 l Quattro Stagioni

Hummus zasmakujradosci.pl

Jak przygotować hummus z pistacjami i granatem?

Zaczynamy od połączenia gotowanej ciecierzycy w misce, z łyżką sosu tahini, soku z pół cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodaj czosnek, z którego usunąłeś rdzeń i zmiksuj wszystko blenderem, aż mieszanina będzie jednorodna. Dodaj paprykę i szczyptę soli i ponownie włącz mikser na kilka sekund.

Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, zagotuj wodę i dodawaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

Aby nadać osobisty charakter humusowi, podaj go w słoikach Quattro Stagioni o pojemności 0,7l i udekoruj chipsami pistacjowymi i ziarnami granatu. Możesz cieszyć się nim z kilkoma kromkami lekko zapiekanego przaśnego chleba i podawaj go jako smaczną przystawkę!

Jeśli chcesz, możesz przechowywać krem ​​w lodówce przez 2-3 dni, zamykając słoiki za pomocą wieczek Quattro Stagioni.

Poznaj naszą linię słoików Quattro stagioni z oryginalnym włoskim wzornictwem.

Linia słoików oraz butelek z oryginalnym wzornictwem – dekorami na szkle oraz wieczku, świetnie wpisujących się w styl retro i vintage. Włoska jakość szkła oraz precyzja wykonania sprawiają, że można się nimi cieszyć przez długie lata.

Słoiki Quattro Stagioni są więc doskonałym rozwiązaniem do tworzenia tradycyjnych przetworów, ale umożliwiają również serwowanie potraw w sposób nowoczesny i nieszablonowy, np. sałatek oraz soków czy innych napojów w słoiku z uchem, a także smoothie w dedykowanych butelkach.

Sałatka z jęczmienia perłowego w słoiku zasmakujradosci.pl
przechowywanie warzyw w szkle zasmakujradosci.pl
Szybki obiad w słoiku zasmakujradosci.pl
suszenie owoców na hummus zasmakujradosci.pl