Jak przygotować puszysty sernik?

Delikatny, lekki i rozpływający się w ustach puszysty sernik. Tak można opisać idealny sernik. Ciasto, które pojawia się na polskich stołach przy okazji większości świąt i imprez rodzinnych, uchodzi za dość skomplikowane w przygotowaniu. Nasz przepis udowodni Wam, że upieczenie puszystego przysmaku na bazie sera twarogowego wcale nie musi być trudne!

 

Składniki potrzebne na puszysty sernik

 

 

pomysł na puszysty sernik

 

Sposób przygotowania sernika

 

  1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Pamiętaj, żeby zrobić to dokładnie. Nawet niewielka ilość żółtka, która przedostanie się do białka, spowoduje, że białko się nie ubije. Następnie wrzuć żółtka do miski (szukaj misek z uchwytem antypoślizgowym – przydadzą się do miksowania!) i dodaj do nich twaróg. Całość bardzo dokładnie zmiksuj (pamiętaj, żeby robić to na niskich obrotach!).
  2. Do masy jajeczno-serowej dodaj aromat waniliowy, masło, cukier oraz mąkę i ponownie wolno zmiksuj składniki.
  3. W osobnej misce ubij białka – jeśli nie będą sztywne, całe ciasto może się nie udać!
  4. Masę serową połącz z białkami i za pomocą drewnianej łyżki bardzo dokładnie wymieszaj!
  5. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp mąką (nie omijaj ścianek!), a następnie wyłóż jej spód ciastkami. Do tak przygotowanej formy wlej masę.
  6. Sernik powinien piec się ok. 1,5 h w temperaturze 180°C. Będzie gotowy, gdy jego wierzch uzyska złocistą barwę i pojawią się na nim apetyczne pęknięcia!

 

przepis-na-puszysty-sernik

 

Ciekawostki na temat sernika

 

  • Jego inna nazwa to serowiec.
  • Coraz popularniejszą odmianą sernika jest skyrnik – sernik z dodatkiem skyru, odtłuszczonego serka z Islandii.
  • Sernik nie musi być pieczony – w lecie popularniejszą wersją jest sernik na zimno, na bazie serka homogenizowanego, galaretki i herbatników.
  • Azjatycka forma sernika zawiera herbatę matcha.

 

talerz bormioli rocco