Jak przygotować smaczny mazurek wielkanocny?

Mazurek to, obok takich przysmaków jak żurek i jajka, faszerowane danie, które jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Jednym słowem – nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Lubisz to ciasto, ale nie wiesz jak je przygotować? Poznaj przepis na pyszny mazurek wielkanocny!

Krok pierwszy: przygotowanie ciasta

Kluczem w przyrządzeniu kruchego i rozpływającego się w ustach ciasta są składniki. Aby posiadało cechy wielkanocnego przysmaku, ważne są nie tylko proporcje, ale też ich jakość. Na mące i jajkach nie warto oszczędzać – w końcu Wielkanoc jest tylko raz w roku! Jakie produkty potrzebne są do przyrządzenia masy? 0,5 kg mąki (może być tortowa, ale sprawdzi się też krupczatka), łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru, kostka masła roślinnego i 4 żółtka. Ciasto należy zagnieść, a następnie rozłożyć na folii i włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Odrobinę masy można zostawić – przyda się do uformowania nieco wyższych brzegów.

walek do ciasta fiskars

Krok drugi: pieczenie ciasta

Po upływie wskazanego czasu ciasto należy wyjąć i dokładnie rozwałkować (najlepiej wałkiem takim jak Fiskars Non Stick, który dzięki wykonaniu z tworzywa sztucznego gwarantuje, że masa nie będzie się przyklejać), a z dodatkowej masy ukształtować nieco grubsze krawędzie. W międzyczasie koniecznie trzeba przygotować blaszkę (do mazurków sprawdzą się przede wszystkim te ze stali węglowej, np. Florina Likoris 32 x 22 x 5 cm lub Florina Likoris 40 x 32 x 5 cm) – wyłożyć ją papierem do pieczenia (papier do pieczenia Praktyczna 8 m). Ciasto powinno piec się przez ok. 30-35 minut w temperaturze 190-200°C.

Blacha Florina Likoris

Krok trzeci: dekoracja ciasta

Ostatnim etapem przyrządzania mazurka wielkanocnego jest dekoracja. Przyda się lukier – wystarczy szklankę cukru pudru wymieszać z 3-4 łyżkami soku z cytryny. Alternatywą dla niego może być np. gotowa masa kajmakowa. Tradycyjny mazurek wielkanocny powinien być ozdobiony zgodnie z okazją, na którą jest pieczony. Wykorzystując dekorator do ciast Florina Anide i masę czekoladową można np. napisać na lukrze lub masie kajmakowej „Alleluja” lub dodając do tego płatki migdałów narysować charakterystyczną „bazię”. W sprzedaży nie brakuje również specjalnych wielkanocnych dekoracji cukierniczych – jajeczek, zajączków i baranków.

Dekorator do ciast silikonowy Florina

Przeczytaj również: Potrawy wielkanocne – śniadanie