Jak przygotować smakowity biszkopt?

Umiejętność przygotowania idealnie puszystego, miękkiego i delikatnego w smaku biszkoptu przydaje się w wielu sytuacjach i przy różnych okazjach. Niespodziewany przyjazd gości? Znajomi wpadną bez zapowiedzi na kawę? Upieczenie biszkoptu pomoże rozwiązać niejeden problem – co więcej, zbliżające się Święta to okazja do przygotowania na jego bazie wielu przepysznych ciast.

Tradycyjny biszkopt

Wykonanie tego wypieku jest naprawdę łatwe i szybkie, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach. Często mówi się, że jest to smakołyk, który upiec może każdy, ponieważ jest najmniej wymagający. Jednak, by przygotować odpowiednio wysoki i puszysty wypiek należy połączyć odpowiednie proporcje składników.

Co jest potrzebne do upieczenia biszkoptu?

  • 7 jaj (muszą być w temperaturze pokojowej, ponieważ inaczej nie wyjdzie z nich odpowiednia ilość kremu),
  • 7 łyżek cukru lub szklanka (ok. 200 g),
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g lub ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie ciasta:

Na początek oddzielić żółtka od białek – każde umieścić w oddzielnej misce. Białka razem z cukrem ubić na masę (cukier dodawać stopniowo, po łyżce). Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku i miksować jeszcze przez 10 minut aż masa zamieni się w gęstą i puszystą piankę. Do tak przygotowanego ciasta przesiać mąki i równomiernie wymieszać całość (można za pomocą trzepaczki lub miksera). W tym czasie przygotować też formę (najlepiej 25 cm). Jej dno wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować ani nie wykładać!), po czym wlać do niej ciasto. Piec je w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30-40 minut. Długość pieczenia zależy m.in. od samego piekarnika, dlatego najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już odpowiednio upieczone.

Biszkopt kakaowy

Klasyczny biszkopt to za mało? Potrzebujesz rozwiązania, które sprawdzi się w przypadku urodzinowego tortu? Doskonałą propozycją może okazać się czekoladowy biszkopt – połączony ze śmietankowym lub waniliowym kremem stworzy kompozycję idealną.

Co przygotować na kakaowy biszkopt?

  • 1 łyżkę kakao,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 jajka.

Ciasto:

Podobnie jak w przypadku klasycznego biszkoptu, trzeba zadbać o to, aby jajka miały pokojową temperaturę. Żółtka oddzielić od białek, a mąkę przesiać razem z kakao do miski. Białka ze stopniowo dosypywanym cukrem ubić, a następnie dodać do nich żółtka. Wsypać do masy mąkę i delikatnie ją wymieszać. Ciasto wlać do wcześniej przygotowanej formy. Piec 30 minut w 180°C.

Jakie akcesoria przydadzą się w kuchni do upieczenia biszkoptu?

  1. Formy do pieczenia.
  1. Mikser.
  1. Tortownica.
  1. Keksówka.

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.