Jak zrobić crempog – walijskie naleśniki

Naleśniki to ulubiony przysmak wielu osób. Nic dziwnego – można je szybko przygotować, są syte, a przede wszystkim bardzo smaczne. W wielu krajach podawane są zarówno na słodko, jak i wytrawnie, np. w towarzystwie mięsnego gulaszu. Swoją wersję tego specjału mają m.in. Austriacy, Szwedzi, Amerykanie i… Walijczycy. Na czym polega tajemnica crempog i jak przygotować walijskie naleśniki?

 

Historia walijskiego przysmaku

Crempog to walijskie naleśniki, które wyglądem przypominają nieco amerykańskie pancakes. Różnią się jednak od nich składnikami i smakiem. Według historyków tradycyjna receptura tego przysmaku odzwierciedla bardzo stare zwyczaje kulinarne, a danie to serwowano m.in. podczas poprzedzającego Środę Popielcową Tłustego Wtorku (angielskiego odpowiednika Tłustego Czwartku), urodzin i innych ważnych uroczystości. Niestety dzieje walijskiej kuchni są dość słabo udokumentowane, ale niektóre źródła potwierdzają, że crempog przyrządzano kiedyś tylko w tradycyjny, walijski sposób – na płaskim, dużym i okrągłym kamieniu opalanym ogniem i kładzionym na trójnogu. Ta tradycja współistniała z nowszym zwyczajem opiekania potraw za pomocą wbudowanego w ścianę kuchni pieca, ale używano go jedynie raz w tygodniu do przygotowywania ciast i chleba dla całej rodziny.

 

jak zrobić crempo

Przepis na walijskie naleśniki

 

Składniki:

 

  • 55 g masła,
  • 4½ szklanki mąki,
  • 450 ml ciepłej maślanki,
  • ⅓ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki soli.

 

Wykonanie:

  1. Mieszaj masło z maślanką w rondelku aż się rozpuści. Mąkę przesyp do miski, wlej do niej maślankę z rozpuszczonym masłem i połącz. Odstaw masę na 30 minut.
  2. W drugiej misce rozkłóć jajka za pomocą trzepaczki, dodaj do nich sól, cukier, sodę oczyszczoną, ocet i wymieszaj na gładki krem.
  3. Jajeczną masę dodaj do ciasta i zmiksuj na gładko.
  4. Nieduże i płaskie placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotej barwy po dwóch stronach naleśnika.

 

Dodatki:

Walijskie naleśniki możesz podawać z miodem, syropem z agawy, konfiturą, świeżymi owocami lub sokiem malinowym domowej roboty. Tradycyjna wersja tego słodkiego przysmaku uwzględnia też dodatek w postaci małej kosteczki masła.

 

Ciekawostki o crempog

 

  • Naleśniki crempog znane są również pod nazwą ffroes.
  • Walijskie naleśniki serwuje się zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, np. z dodatkiem ryb.
  • W Walii crempog układa się w stosik i kroi na małe kliny – jak okrągłe ciasta i torty.
  • Z naleśnikami crempog wiąże się krótki, rymowany wierszyk dla dzieci w języku walijskim.

 

O tym, jak przyrządzić puszyste naleśniki pisaliśmy też tutaj.