Krem dyniowy z amaretti.

Tradycyjny przepis typu Slow Food, który skosztujesz z rozkoszą. Slow Food powstało jako opór przeciwko fast food, którego popularność cały czas rośnie,ponieważ ludzie z braku czasu co raz częściej sięgają po szybko przygotowany obiad, który dostępny jest w barze szybkiej obsługi. Najczęściej takie szybkie danie pozbawione jest wszelkich właściwości odżywczych – mikro i makro elementów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Organizacja oraz ruch Slow Food broną kuchnię tradycyjną z różnych zakątków świata. Dzisiejszy przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Zatem idąc trendem slow food mamy dla was pyszny przepis na krem dyniowy.

 

Składniki dla 6 osób

 

  • dynia 500 g
  • szalotka 100 g
  • amaretti 100 g
  • 1 litr mleka,
  • gałka masła,
  • sól.

 

 

Przygotowanie i czas gotowania: jedna godzina

Dynię wraz z szalotkami posiekaj na małe kawałki, następnie wymieszaj wszystko razem i dodaj trochę masła. Wszystkie przygotowane i wymieszane składniki odstaw na trochę aby dynia naszła wyjątkowym aromatem szalotki. Wlej mleko, dodaj pokruszone amaretti i sól do smaku.

Dobierz odpowiednie naczynie, tak aby dynia nie przypaliła się do spodu garnka. Kotły emaliowane są idealne do gotowania nawet jeśli zdarzy Ci się zapomnieć o gotowanej potrawie i w efekcie przypalisz garnek.

Korzystając z garnka emaliowanego nie będziesz miał problemu, aby po gotowaniu doprowadzić go z powrotem do porządku. Wystarczy, że użyjesz kwasku cytrynowego, jeśli go nie posiadasz równie dobrym sposobem będzie zagotowanie przypalonego garnka wraz z gorącą wodą od czasu do czasu mieszając. Podobnie sprawdzi się sól kuchenna, którą powinno być zasypane dno na jakiś czas, a następnie wystarczy tę sól podgotować.

Jeżeli nie jesteś fanem emalii, wybierz garnek aluminiowy z grubą powłoką greblonową, gdy jesteś niezdecydowany na żadną z naszych poniższych propozycji, zachęcamy do przeczytania wpisu o garnkach: Jaki garnek kupić?

 

Więcej garnków znajdziesz w sklepie Zasmakuj Radości.

 

 

Doprowadź do wrzenia, oraz zmniejsz płomień następnie gotuj przez około pół godziny, aż do momentu, kiedy dynia będzie dość miękka. Odcedź mieszaninę i ponownie umieść na płomieniu na pięć minut, zbyt gęsty krem możesz rozcieńczyć za pomocą mleka. Tak przygotowany krem dyniowy będzie idealnie prezentował się w słoikach Quattro Stagioni. Pamiętaj aby krem podawać na gorąco.

 

Aby dowiedzieć się więcej na temat Slow Food koniecznie zajrzyj do artykułu Slow food, czyli wiem, co jem