Letnia sałatka z jęczmienia perłowego

Często mamy problem z przygotowaniem  śniadania do pracy, klasyczne posiłki z czasem bywają żmudne, nie wprowadzają niczego nowego. Marzymy o królewskim śniadaniu, i nowych smakach. Często brakuje nam umiejętności w odpowiednim łączeniu składników i sugerujemy się przepisami z internetu. A może by tak przygotować pyszną sałatkę w słoiku ? Sałatka z jęczmienia perłowego zawiera wiele wartościowych witamin. Pamiętaj, kiedy przygotowujesz sałatkę należy wybierać tylko świeże i wartościowe produkty, ze sprawdzonych źródeł.

Składniki na sałatkę z jęczmienia perłowego.


250 gr – 1 ¼ szklanki jęczmienia perłowego
Zielone oliwki
1 ząbek czosnku
300 gr – 2 szklanki pomidorów cherry
250 gr – ¾ szklanki krewetek, usunięto głowy i ogony
Białe wino w razie potrzeby
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia olej

sałatka z jęczmienia perłowego

Przygotowanie.

Przygotuj duży garnek z osoloną wodą. Wodę należy zagotować, a po zagotowaniu dodaj jęczmień i gotuj przez około 20 minut. Odcedź, ostudź i odłóż na bok. W międzyczasie rozgrzej odrobinę oleju na patelni wraz z ząbkiem czosnku, następnie dodaj szczyptę soli i krewetki oraz odrobinę białego wina i gotuj przez kilka minut. Gdy krewetki ostygną, pokrój je na małe kawałki razem z pomidorami. Wszystko połącz z jęczmieniem, dodaj oliwki, i skrop oliwą z oliwek a na koniec wymieszaj. Voila! Sałatka z jęczmienia perłowego gotowa.

Sałatkę umieść w słoiku Quattro Stagioni, będzie łatwo ją zapakować w torbę do pracy. Typ słoika możesz wybrać jaki Ci odpowiada, może być zwykły, lub posiadać ucho do trzymania. Firma Bormioli Rocco ma w zanadrzu wiele modeli fantastycznych słoików.