Łódki ziemniaczane ze szpinakiem.

Pyszny przepis na wspaniałe łódki ziemniaczane ze szpinakiem. Łódki ziemniaczane będą idealne jako przystawka na grilla, sprawdzą się również jako dodatek do obiadu dla naszych milusińskich. Proste, smaczne i naturalne składniki, dzięki którym możesz dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin, dodatkowo tak przygotowany obiad na pewno rozbudzi wyobraźnię dziecka.

 

Składniki na łódki ziemniaczane dla czterech osób.

 

  • 4 ziemniaki
  • 150 g gotowanego szpinaku
  • 100 g mozzarelli na pizzę
  • 30 g startego sera parmezanu
  • Sól do smaku
  • oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Talerz Toledo owalny

Obierz ziemniaki i pokrój je na pół wzdłuż, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, pamiętaj aby nie przetrzymać ich za długo, ponieważ mogą się rozgotować i rozpaść. Odcedź z pomocą durszlaka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Szpinak posiekaj na większe kawałki, następnie dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i wszystko dokładnie wymieszaj – wykorzystaj do tego miskę z silikonowym dnem, która nie będzie przesuwała się po blacie. W łódkach ziemniaczanych wydrąż małe dziurki i przełóż tam mieszankę szpinaku. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj łódeczki oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Tak przygotowane łódki możesz przełożyć do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 ° C przez około 10 minut lub do momentu całkowitego ugotowania ziemniaków. Jeśli szpinak zacznie się palić podczas gotowania, przykryj arkuszem papieru aluminiowego.

Voila !

Jeżeli masz ochotę na makaron ze szpinakiem, zajrzyj również tutaj Makaron ze szpinakiem w patelni Modi