Pyszny przepis na wspaniałe łódki ziemniaczane ze szpinakiem. Łódki ziemniaczane będą idealne jako przystawka na grilla, sprawdzą się również jako dodatek do obiadu dla naszych milusińskich. Proste, smaczne i naturalne składniki, dzięki którym możesz dostarczyć wszystkich potrzebnych witamin, dodatkowo tak przygotowany obiad na pewno rozbudzi wyobraźnię dziecka.
Składniki na łódki ziemniaczane dla czterech osób.
- 4 ziemniaki
- 150 g gotowanego szpinaku
- 100 g mozzarelli na pizzę
- 30 g startego sera parmezanu
- Sól do smaku
- oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Talerz Toledo owalny
Obierz ziemniaki i pokrój je na pół wzdłuż, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, pamiętaj aby nie przetrzymać ich za długo, ponieważ mogą się rozgotować i rozpaść. Odcedź z pomocą durszlaka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Szpinak posiekaj na większe kawałki, następnie dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i wszystko dokładnie wymieszaj – wykorzystaj do tego miskę z silikonowym dnem, która nie będzie przesuwała się po blacie. W łódkach ziemniaczanych wydrąż małe dziurki i przełóż tam mieszankę szpinaku. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj łódeczki oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Tak przygotowane łódki możesz przełożyć do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 ° C przez około 10 minut lub do momentu całkowitego ugotowania ziemniaków. Jeśli szpinak zacznie się palić podczas gotowania, przykryj arkuszem papieru aluminiowego.
Voila !
Jeżeli masz ochotę na makaron ze szpinakiem, zajrzyj również tutaj Makaron ze szpinakiem w patelni Modi