Orzeźwiający sok ze śliwek.

Sezon na śliwki trwa, nie pozwól zatem aby ten pyszny owoc się marnował. Ze śliwek można przygotować wiele pyszności np. dżemy, powidła, musy. Dzisiaj będziemy przygotowywać sok ze śliwek, który ukoi pragnienie w upalne dni. Taki sok, odpowiednio zagotowany może umilić Ci nawet zimowe dni, będzie idealnym wyborem do obiadu. Pamiętaj, że śliwki zawierają wiele wartościowych witamin, dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstwa o każdej porze roku. Przygotowując sok ze śliwek samemu masz także pewność, że nie zawiera on żadnych sztucznych barwników i konserwantów.

Składniki na sok ze śliwek:

2 kg – świeżych czerwonych śliwek
2 l – 8 ¼ szklanki wody, około
300 gr – 1 ½ szklanki cukru
Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Obierz śliwki ze skórki i usuń pestki, następnie przełóż owoc do dużego garnka. Do śliwek dodaj wodę, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut powili mieszając. Po tym czasie, odlej sok i odcedź przegotowane owoce – przekładając je do blendera. Zmiksuj owoce na gładką masę i połącz z ugotowanym sokiem.

Miłośnicy owoców w kompocie nie muszą blendować śliwek, mogą one pozostać w takiej formie. Kiedy kompot przestygnie możesz przelać go do dzbanka i wstawić do lodówki aby był orzeźwiający w upalny dzień. Taki kompot należy spożyć w ciągu kilku dni, natomiast jeśli pragniesz rozkoszować się nim dłużej wystarczy, że przelejesz odpowiednią ilość do słoików. Wybierając słoik pamiętaj o szczelności, do kompotu możesz użyć słoika o pojemności 500 ml Quattro Stagionni, który jest dostępny tutaj.

Kompot w słoikach należy zagotować aby zachował swoją świeżość. Przygotowane słoiki umieść w dużym garnku i zalej wodą, następnie całość zagotuj. Po zagotowaniu sprawdź czy wieczko słoika jest wciśnięte, oznacza to prawidłowe zagotowanie kompotu, dzięki czemu słoik może być przechowywany przez wiele miesięcy, a Ty możesz pić swój ulubiony sok ze śliwek kiedy tylko zechcesz.