Ciasto bananowe – placek na lato.

Czy pragniesz czegoś słodkiego? Wypróbuj przepis na ciasto bananowe i przekonaj się, jak łatwo jest jest zrobić przepyszny placuszek, który nie zajmie Ci wiele czasu, ani nie nabrudzi zbytnio w kuchni. Idealne ciasto bananowe, którym zachwycisz niejednego gościa.

 

Składniki na ciasto bananowe:

 

  • 0,5 kg bananów
  • 170 g masła
  • 140 g mąki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • Cukier puder łyżeczka
  • pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść 50 g masła, oraz dodaj miód, następnie wymieszaj aż będzie się karmelizować. Jeśli nie posiadasz takiego naczynia wybierz rondel Merlot marki Florina.

Resztę masła zmiksuj z cukrem, aż masa będzie gładka. Do miksowania użyj wysokiej miski, dzięki czemu nie pobrudzisz całej kuchni. Następnie dodaj jajka proszek do pieczenia, mąkę oraz sól. Całość dobrze zmiksuj, a następnie dodaj banany i dokładnie wszystko wymieszaj, delikatnie drewnianą łyżką.

Do wymieszania składników przyda Ci się miska z antypoślizgowym spodem, dzięki czemu lepiej wymieszasz wszystkie składniki, ponieważ nie będzie ślizgała się po blacie. Dodatkowo wykonana jest z plastiku, dzięki czemu ciasto nie osadzi się wewnątrz, oraz nie będzie problemu podczas mycia. Wybierając miskę zwróć uwagę czy posiada dzióbek, który ułatwi wylewanie przygotowanego ciasta.

 

Tak przygotowaną masę możesz przelać na małą blachę lub tortownicę. I piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 30-40 minut. (zależy od mocy piekarnika)