Przepis na coulis malinowe.

Coulis to delikatny sos owocowy, który będzie idealnym dodatkiem do deserów lodowych i placków. Jego delikatny smak nada niepowtarzalnego charakteru nie tylko deserom, takim sosem możesz urozmaicić suche wafle, przygotować kanapkę, wykorzystać do mocno słodkich tortów bezowych. Sos coulis wywodzi się z Francji, a dziś przygotujemy szybkie coulis malinowe. Będzie idealnym dodatkiem do serników i kruchych ciasteczek.

coulis malinowe

Składniki na coulis malinowe.

250 gr – 2 szklanki malin
50 g – 6 ½ łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (najlepiej odcedzić wyciśnięty sok)
½ laski waniliowej

Dodatkowo do przechowywania możesz wykorzystać słoiki Quattro Stagioni włoskiej firmy Bormioli Rocco.

Jak przygotować coulis malinowe.

Przede wszystkim umyj maliny i delikatnie osusz je ręcznikiem papierowym. Wyciśnij sok z cytryny, za pomocą wyciskacza. Przygotuj patelnię z nieprzywierającym dnem i podgrzewaj na niej maliny, aż zaczną się rozpadać. Kiedy owoc będzie sypki dodaj cukier puder oraz sok z cytryny i laskę wanilii. Dobrze wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki, i gotuj na małym ogniu przez 2 lub 3 minuty. Gotową masę możesz też zblendować używając do tego np. blender kielichowy (dzięki temu konsystencja będzie bardziej „puszysta” i delikatna).

Po zakończeniu przefiltruj gotowy sos przez sitko, aby pozbyć się nasion z malin. Przelej gotowy sos do słoików Quattro Stagioni

Tak przygotowany sos może być przechowywany w lodówce maksymalnie trzy dni. Jeśli chcesz cieszyć się tym pysznym smakiem dłużej – zalecamy aby sos zamrozić. Sos można mrozić w słoiku Quattro Stagioni, bez obawy. Zamrożony sos będzie idealny na każdą okazję, lub kiedy nieoczekiwanie odwiedzą Cię znajomi.