Przepis na domową pizzę w stylu włoskim z dynią i gorgonzolą. Kto by pomyślał, że przygotowanie domowej pizzy zajmuje nie wiele czasu, i nie jest pracochłonne. Delektuj się własnoręcznie przygotowaną pizzą, przedstawiamy przepis na prawdziwą włoską pizzę. Zachwyć znajomych swoim pysznym wypiekiem.
Składniki na domową pizzę (lub 4 mini pizze)
Ciasto:
Woda: 125 g
Mąka: 250 g
Drożdże świeże: 5 g
Sól: 5 g
Dodatki na pizzę:
Gorgonzola: 100 g
Sól do smaku
Dynia: 100 g
Bazylia i oregano
Jak przygotować domową pizzę ?
Do miksera z misą obrotową wrzuć mąkę, oraz sól. Oddzielnie rozpuść drożdże w małej szklance ciepłej wody, następnie wymieszaj dobrze aby mieć pewność, że nie zostanie żadna grudka. Potem dodaj do mąki i ugnieć na gładką masę. Kiedy skończysz miksować ciasto uformuj z niego małą kulkę, a następnie umieść ją w misce. Ciasto możesz także przykryć ręcznikiem. Przenieś w ciepłe miejsce i pozostaw do wyrośnięcia.
W tym momencie zajmij się dynią. Dokładnie ją umyj i pokrój na kawałki, a także pozbądź się nasion oczywiście, następnie pokrój dynię na małe paseczki. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na cztery równe części, następnie każdą z nich rozciągnij na małej, okrągłej blaszce. Rozłożone ciasto posmaruj w pierwszej kolejności sosem pomidorowym, przepis tutaj: Sos pomidorowy. Przetwory z pomidorów
Następnie posyp wszystko gorgonzolą, oraz rozłóż na niej pocięte paski dyni. Wszystko posyp bazylią i oregano. Pizzę piec w piekarniku o temperaturze 220 ° C przez około 5 minut.
Do podania wykorzystaj specjalne talerze do pizzy, które nadadzą niepowtarzalnego włoskiego klimatu.
Talerze do pizzy dostępne w sklepie Zasmakuj Radości