A może by tak .. dżem z arbuza ? Zazwyczaj domowe dżemy przygotowujemy z owoców, które możemy zebrać na własnej działce, ogródku lub kupić w przystępnej cenie na miejskim targu. Zdecydowanie zawsze są to nasze owoce krajowe. Przygotowujemy z nich dżemy na zimę, kompoty, musy i inne zaprawy. A może by tak raz zaszaleć i przygotować dżem z arbuza ? Poniżej mamy dla was przepis na ten niecodzienny dżem, zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki i do roboty !
Składniki na dżem z arbuza.
- 1 kg – arbuza
- 200 g – 1 szklanka cukru pudru
- Tarta skórka
- sok z 1 nieobrobionej pomarańczy (lub cytryny)
Jak przygotować dżem z arbuza:
Obierz arbuza ze skórki, usuń wszystkie nasiona i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowany owoc przełóż do miski z silikonowym, antypoślizgowym dnem. Do arbuza dodaj cukier, startą skórkę pomarańczy oraz sok. Taką mieszankę zakryj folią aluminiową i odstaw w chłodnym miejscu na 24 godziny, aby arbuz naszedł sokiem pomarańczy.
Kiedy minie wymagany czas, całość przełóż do wysokiego garnka i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu odpowiednią, drewnianą łyżką. Jeśli podczas gotowania będzie powstawała piana, należy ją na bieżąco usuwać. Całość gotuj przez około godzinę. W połowie gotowania, zblenduj całość na gładkie puree, i kontynuuj gotowanie, aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość. Jeśli nie jesteś pewien czy dżem uzyskał odpowiednią konsystencję, możesz przelać małą łyżkę na talerz i przechylać go na różne strony, zauważ wówczas jak szybko dżem spływa po talerzu.
Kiedy skończysz gotowanie, tak przygotowany, gorący dżem włóż w wcześniej umyte i przygotowane słoiki na przetwory. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw w takiej pozycji na około 15 minut. Pamiętaj aby zawsze na sam koniec sprawdzić szczelność. Jeśli nakrętki pstrykają oznacza to, że słoik nie zaciągnął się odpowiednio i dżem może się psuć.