Przepis na pierniczki świąteczne

Obok wielu bożonarodzeniowych wypieków to właśnie one pojawiają się na świątecznym stole najczęściej. Te małe chrupiące ciasteczka zdobyły popularność wśród wielu osób, które doceniają ich aromat i lekko korzenny posmak. Starannie udekorowane pierniczki można też powiesić na świątecznym drzewku! Jedno jest pewne – trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez nich, ale… jak je przygotować? Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

 

Składniki potrzebne na pierniczki

 

  • 500 g mąki (może być pszenna typ 500 lub tortowa typ 450),
  • 200 g miodu lipowego,
  • 200 g cukru pudru,
  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników lub własnoręcznie zrobiona mieszanka mielonego cynamonu, mielonych goździków, mielonego imbiru i startej gałki muszkatołowej.

 

Wykonanie

 

  1. Podgrzej lekko masło, miód i przyprawę do piernika w garnuszku. Masa powinna być płynna i aksamitna.
  2. Przesiej do miski lub na blat mąkę, sól i sodę za pomocą przesiewacza. Zrób w kopczyku wgłębienie i wlej przestudzony miód z masłem.
  3. Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  4. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Wyciągnij ciasto z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem.
  6. Oprósz blat lub stolnicę mąką i podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj pierniczki, używając ulubionych foremek.
  7. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów – w ten sposób unikniesz zlepienia ciasteczek po wyrośnięciu.
  8. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C.

 

Akcesoria i foremki na świąteczne pierniki.

 

Dekoracja pierniczków

Nie ma jednej zasady dotyczącej dekorowania świątecznych ciasteczek. Wybór konkretnej techniki to kwestia gustu i estetycznych preferencji. Warto wspomnieć, że pięknie ozdobione pierniczki mogą odgrywać rolę bombek na świątecznym drzewku lub być elementem świątecznego stroika. Najpopularniejszym sposobem dekorowania korzennych ciasteczek jest ozdabianie ich lukrem, który zazwyczaj jest biały, ale jego kolor możesz zmienić, używając barwników spożywczych. Zaletą tej metody jest również to, że lukier wykonasz samodzielnie w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy, że wsypiesz do szklanki cukier puder, dodasz 3 łyżki wody i skropisz całość odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowaną mieszankę ucieraj aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masz problem z wymyśleniem własnych wzorów, w internecie znajdziesz mnóstwo inspiracji. Do dzieła!