Szarlotka krok po kroku

Szarlotka to przysmak łasuchów, uwielbiających delikatny smak kruchego ciasta z pysznym jabłkowym nadzieniem. Większość źródeł podaje, że po raz pierwszy przygotował ją francuski cukiernik Marie-Antoine Carême. W Polsce ten deser zyskał rozpoznawalność w XIX wieku i od tamtej pory jego popularność nie słabnie. Podpowiadamy, jak przygotować idealną szalotkę krok po kroku.

 

Krótka historia szarlotki

Znane na całym świecie ciasto jabłkowe po raz pierwszy zostało wykonane przez francuskiego cukiernika, ale autorzy źródeł i historycy nie zgadzają się co do jednej kwestii. Jedni mówią, że deser powstał z myślą o żonie cara Mikołaja I – Aleksandrze Fiodorownej – natomiast drudzy twierdzą, że słodki wypiek dedykowany był innej damie dworu – Zofii Charlotcie, królowej Wielkiej Brytanii. Co ciekawe, początkowo szarlotkę przyrządzano z takich sezonowych owoców jak: morele, gruszki czy brzoskwinie, a jabłka wcale nie były jej głównym składnikiem. Z biegiem lat jabłkowa odmiana, którą znamy dziś, zdobyła tak dużą popularność i uznanie wśród ówczesnych smakoszy, że stała się jedyną akceptowaną wersją.

 

 

 

przepis na szarlotke

 

Szarlotka przepis

Aby przygotować rozpływającą się w ustach szarlotkę, trzeba zadbać o kilka podstawowych rzeczy. Przede wszystkim, należy się zastanowić, jakie odmiany jabłek użyć do jej przyrządzenia. Ciasto z dodatkiem ligoli, championów, lobo czy papierówek przypadnie do gustu fanom słodkich owoców. Zwolennicy nieco kwaśniejszych smaków powinni sięgnąć po antonówki, szare renety lub glostery. Wybierając jabłka do szarlotki, ze względu na walory smakowe, należy również odrzucić uszkodzone już owoce.

 

Składniki

 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej szarych renet lub papierówek),
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Wykonanie

 

  • Okrągłą blachę lub prostokątną foremkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wsyp mąkę do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cukier, a następnie siekaj składniki lub rozdrobnij dłońmi. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się kruche.
  • Dodaj jajko i połącz składniki w jednolitą masę przy pomocy łopatki. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki.
  • Jabłka obierz (pomocny może okazać się obierak), wytnij gniazda nasienne, pokrój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon, a następnie podgrzewaj pod przykryciem ok. 15 minut, aż jabłka zmiękną. Jeśli całość jest zbyt kwaśna, dosyp odrobinę cukru.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj połowę ciasta i wylep spód formy. Dodaj jabłka i połóż na nich drugą część rozwałkowanego ciasta (może być też starte na tarce lub pokrojone w paseczki). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (szarlotka powinna być zarumieniona). Podawaj ją na zimno, posypaną cukrem pudrem lub na ciepło z gałką waniliowych lodów.

 

Więcej inspiracji na pyszne ciasta i desery, w tym puszysty sernik, znajdziesz: Przepisy