Bakłażan na kilka sposobów

Trudno wyobrazić sobie, że to warzywo było kiedyś wyłącznie rośliną ozdobną. Bakłażan (oberżyna lub psianka podłużna) posiada mnóstwo cennych właściwości odżywczych, a na dodatek jest wyjątkowo smaczny i pożywny. W Polsce znany jest już od XVI wieku, ale na stoły trafił dopiero w XIX wieku. Sprawdź kilka naszych przydatnych przepisów na pieczoną wersję gruszki miłości.

Bakłażan – kilka słów o oberżynie

Jego ojczyzną są Indie, ale na przestrzeni lat stał się ważnym składnikiem dań kuchni śródziemnomorskiej i orientalnej. Jakie są jego główne zalety? Bakłażan to źródło błonnika oraz antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i organizm. Co więcej, jest również niskokaloryczny (trzeba jednak pamiętać, że niestety mocno wchłania tłuszcz, więc po przyrządzeniu będzie bardziej kaloryczny) oraz znajduje się w nim mnóstwo witamin, m.in. witamina C. czy B6.

 

Trzy przepisy na pieczonego bakłażana:

1. Bakłażan w towarzystwie komosy ryżowej

Takie połączenie to skarbnica witamin. Niezbędne do przygotowania tej potrawy są:

  • 2 bakłażany,
  • 2 pomidory,
  • 150 g. komosy ryżowej,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowaną wcześniej oberżynę piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut. W tym czasie w garnku ugotować kaszę, a pomidory pokroić w kostkę. Po wyjęciu bakłażanów przekroić je na pół oraz wydrążyć miąższ, ale w taki sposób, by nie uszkodzić skórki. Do miski wrzucić miąższ, dorzucić kaszę, pomidory oraz posiekaną natkę. Skropić odrobiną oliwy i doprawić solą oraz pieprzem, a następnie z powrotem umieścić w połówce bakłażana.

2. Bakłażan na ostro

Wersja ta jest połączeniem przyjemnego smaku gruszki miłosnej z mocną i aromatyczną papryczką chili. Jakie składniki należy przygotować? Potrzebne będą:

  • bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • mały kawałek imbiru,
  • papryczka chili.

Danie to najlepiej przygotować w wysokim garnku typu wok. Fioletowe warzywo pokroić w plastry (najlepiej podłużne i cienkie). Na oleju podsmażyć pokrojony czosnek, imbir oraz papryczkę. Do całości dorzucić bakłażana i cały czas mieszać, smażąc przez ok. 15-20 minut.

3. Grillowany bakłażan z serem

Do jego przygotowania należy wyposażyć się w:

  • bakłażana,
  • 10 dag sera feta,
  • pomidor,
  • oliwę lub olej,
  • sól i pieprz,
  • przyprawy (według uznania).

Oberżynę pokroić w plastry, posmarować lekko oliwą, posolić i popieprzyć oraz posypać przyprawami, a następnie wrzucić na patelnię grillową. Smażyć z każdej strony po ok. 4 minuty na mocnym ogniu. Przyrządzonego bakłażana ułożyć na talerzu, dodać do niego ser feta oraz pokrojonego pomidora. Całość posypać bazylią.

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.