Puszyste naleśniki – jak je przyrządzić?

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Z powodzeniem można je podać zarówno na śniadanie, jak i na obiad i kolację. Nadają się też do lunch boxów do pracy, a z odpowiednimi dodatkami mogą pełnić funkcję przepysznego deseru. Szukasz sposobu na puszyste naleśniki dla całej rodziny? Z nami dowiesz się krok po kroku jak je przyrządzić!

Po pierwsze, ciasto

Najważniejsze w naleśnikach jest ciasto. Chcesz, żeby było lekkie i rozpływało się w ustach? Dobierz odpowiednie składniki! Na pewno będzie potrzebna Ci mąką pszenna oraz mleko (sprawdzi się każdy rodzaj – tradycyjne mleko, bez laktozy, mleko sojowe, mleko kokosowe), jajka, cukier (najbardziej „fit” będzie ten kokosowy) oraz ekstrakt z wanilii. Kluczem jest ich dobre wywarzenie. Na 10 naleśników potrzeba tzw. podwójną porcję, czyli dwie szklanki mąki (mniej więcej wielkości szklanki do wody Bormioli Rocco Officyna), dwie szklanki mleka, 2 jajka, szklankę cukru oraz 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Całość należy dokładnie zmiksować (grudki popsują smak!). Ciasto można nalewać chochelką (np. Florina Smart) na patelnię.

Po drugie, patelnia

Czy każda nadaje się do przyrządzenia naleśników? Niekoniecznie. Idealnym wyborem są specjalne patelnie do naleśników, np. Florina Gardino oraz Florina Cantina. Warto jednak zainwestować w patelnię taką jak Florina Oil Control. Dlaczego? Wiele osób ma tendencję do nalewania zbyt dużej ilości oleju. To błąd! Danie nie tylko traci na jakości, ale też staje się dużym obciążeniem dla układu pokarmowego. Na patelni Florina Oil Control znajdują się specjalne okręgi, które pozwalają kontrolować ilość nalewanego tłuszczu.

Patelnia z powłoką Teflon™ Florina Gardino do naleśników 25 cm

Po trzecie, dodatki

Najpopularniejszymi dodatkami do naleśników są dżemy oraz twarogowy krem. Można także przygotowywać je z serkiem homogenizowanym i polewą czekoladową. Świetnym wyborem będzie również masło orzechowe, które nie tylko fantastycznie smakuje, ale też jest bogate w witaminę E. W sezonie wiosennym i letnim sprawdzą się za to świeże owoce. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować naleśniki na słono (wtedy w cieście zamiast cukru powinna pojawić się łyżeczka soli) i zaserwować je ze szpinakiem i serem feta lub takimi przysmakami jak camembert, żurawina i kurczak.

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.