Pytanie, co zjeść na śniadanie?

W tygodniu bardzo często nie mamy czasu na przygotowanie śniadań. Najczęściej jemy na szybko owsiankę, jakiś owoc lub małą skibkę chleba. W weekendy uwielbiamy wspólnie, rodzinne śniadania przy jednym stole. Weekend tuż tuż, dlatego mamy dla was pomysł na pyszne, pożywne i odżywcze śniadanie. Jajo z cukinią, gotowane w słoiku. Przepis ten nie wymaga wkładu wielu godzin na przygotowanie, dodatkowo ozdobnie podane sprawi frajdę każdemu dziecku, i nie tylko.

 

Dlaczego warto jeść śniadanie zawierające jajka ?

Jaja zawierają duże ilości białka, dodatkowo posiadają szeroką gamę aminokwasów ezogennych (potrzebnych do normalnego funkcjonowania całego ciała. Ciało ludzkie samo nie wytwarza tychże aminokwasów). Jajka zawierają także lecytynę, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ponadto jajka zawierają takie witaminy jak A, B, D, E. Sprawdź: Jajka na miękko, czy jajka na twardo?

 

Składniki do przygotowania śniadania:

 

 

Przygotowanie:

Cukinię umyj i obierz, następnie pokrój na małe kawałki. Wybierz deskę bambusową, która nie pochłania tak dużo zapachów, a i nie stępi Ci noży. Cukinię dodatkowo podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Posyp pieprzem i solą i smaż jeszcze ok 3 minuty.

 

Jeśli zastanawiasz się jaką patelnię wybrać, pamiętaj aby posiadała nieprzywierającą powłokę. Patelnia z odpowiednią powłoką jest zdrowsza, i gwarantuje, że smażona żywność nie będzie wchodziła w kontakt z powierzchnią na której smażymy. Patelnia z trójwarstwową powłoką dostępna w sklepie Zasmakuj Radości

 

Przełóż do słoika po równej porcji cukinii i wbij do środka jajko. Dokładnie zakręć słoiki i umieść w dużym garnku do gotowania. Napełnij garnek ciepłą wodą, tak aby słoiki były przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok 15 minut. Pozostaw słoiki do przestygnięcia i możesz podawać do stołu. Sprawdź: Cukinia – zawekuj lato

 

śniadanie w słoiku

 

Voila !