Skyrnik – najmodniejsze ciasto na lato

Dostępność sezonowych owoców powoduje, że na polskich stołach coraz częściej goszczą desery. Obok koktajli na bazie truskawek, smoothie z malinami czy ciast z borówkami i kruszonką, największą popularnością cieszą się smakołyki podawane na zimno. Szukasz jednocześnie ochłody w upalny dzień i słodkiej przekąski? Dowiedz się, jak krok po kroku przyrządzić skyrnik – najmodniejsze ciasto na lato!

Co to jest skyr?

Głównym składnikiem tego ciasta jest skyr – serek z Islandii. Historia tego przysmaku sięga czasów Wikingów. Produkt powstaje z odtłuszczonego mleka, dzięki czemu jest bogaty w wapń, ale jednocześnie nie można go nazwać bombą kaloryczną (zawiera śladowe ilości tłuszczu – od 0,1% do 0,2%). Skyr produkuje się z zsiadłego mleka, które najpierw jest podgrzewane, a następnie schładzane. Trudno jednoznacznie określić jego smak, ale porównuje się go do popularnego w Polsce jogurtu typu greckiego lub serka homogenizowanego (choć nie jest tak słodki). W sprzedaży dostępny jest nie tylko naturalny skyr, ale także ten z dodatkiem jagód, malin, owoców leśnych czy wanilii.

Składniki na skyrnik

  • Opakowanie ciastek korzennych
  • Opakowanie masy kajmakowej
  • 4 opakowania naturalnego skyru (zazwyczaj jedno ma do 150 g serka)
  • 2 opakowania śmietanki 30%
  • Łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5 łyżek żelatyny
  • Łyżka cukru pudru
  • 300 g czarnych jagód
  • 3 łyżeczki białego cukru

Co jeszcze przyda się do przygotowywania skyrnika?

Przygotowanie skyrnika krok po kroku:

  1. Przygotuj blachę lub tortownicę (opcjonalnie słoiczki).
  2. Masę kajmakową rozpuść, dodaj do niej pokruszone ciastka, wymieszaj i rozłóż na blaszce.
  3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (proporcje podane będą na opakowaniu producenta) i poczekaj aż nieco zgęstnieje.
  4. Jedną śmietankę ubij z odrobiną cukru wanilinowego i cukrem pudrem. Następnie dodaj do niej skyr i wymieszaj. Gdy żelatyna będzie gotowa, jej połowę (druga część przyda się do jagodowej warstwy) połącz z masą, a całość wyłóż na masę kajmakową z ciastkami.
  5. Jagody (możesz je zastąpić innymi owocami) zblenduj na gładko z cukrem. W międzyczasie ubij drugą kremówkę i dodaj do niej jagodowe puree. Całość zalej pozostałą żelatyną, wymieszaj i wylej na blachę.
  6. Ciasto (lub deserki) wsadź do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego!