Sos pomidorowy. Przetwory z pomidorów

Sos pomidorowy to obowiązkowy punkt programu pomidorowego. Pomidory skąpane w słońcu to nasz letni rarytas. Przetwory z pomidorów lubimy spożywać również zimą.

Uwielbiamy pomidory!

Co zrobilibyśmy bez pomidorów? Bez pełnego smaku talerza spaghetti z sosem pomidorowym lub sos pomidorowy do najbardziej klasycznej pizzy? Ten owoc, tak pyszny i wszechstronny, ma swoje początki w Ameryce Środkowej. Został wprowadzony w Europie w XVI wieku przez hiszpańskich konkwistadorów. Dzięki ich doskonałemu wyglądowi nazywano je „jabłkiem złota”, ale początkowo Europejczycy uważali, że pomidory są trujące i używali ich tylko do dekoracji. Kiedy pomidory dotarły do ​​zatoki Neapolitańskiej, tajemnice jej dobroci zostały odkryte i przekazane przyszłym pokoleniom. To właśnie we Włoszech pomidory spotkały swojego idealnego partnera: bazylię! Cud smaku był więc kompletny! Od tego czasu włoska kultura gastronomiczna zmieniła się, a niezliczone sposoby wykorzystania tego niezwykłego owocu stały się prawdziwym skarbem dla wszystkich. Dziś bardziej niż kiedykolwiek chcemy, aby zapach i smak tego owocu ziemi były przechowywane w słoiku, aby za każdym razem, gdy otwieramy słoik Quattro Stagioni, moglibyśmy cieszyć się odrobiną lata.

Likopen – co to takiego?

To najsilniejszy z antyutleniaczy, który znajduje się w pomidorach. Co ciekawe, podczas obróbki termicznej nie zmniejsza się jego ilość, a wręcz przeciwnie, w przetworach z pomidorów jest go nawet 2 – 3 razy więcej niż w świeżych  pomidorach! Zatem jedz często sos pomidorowy! Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca, a także rozwoju nowotworów. Pomidory to niezwykle zdrowe owoce, które jeżeli tylko nie mamy zgagi, czy uczulenia, powinniśmy jeść jak najczęściej.

Najwięcej likopenu znajduje się w czerwonych pomidorach, choć żółte i zielone pomidory są równie zdrowe, nie licząc poziomu likopenu.

Co jeszcze znajdziemy w pomidorach?

W niskokalorycznych pomidorach znajdziemy mnóstwo witamin takich jak: witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, w tym PP, a także bardzo duże ilości potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Rzadko spotykany mangan, miedź i kobalt, które zawierają pyszne pomidory.

składniki na sos pomidorowy zasmakujradosci.pl

Łączenie pomidorów z ogórkiem

Utrata witaminy C

Ogórki zawierają enzym, który rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach, dlatego mówi się, że nie powinno się łączyć tych dwóch warzyw w jednej potrawie.

1 duży pomidor jest w stanie dostarczyć nam aż 60% dziennego zapotrzebowania tej witaminy.

Jest jednak sposób na to, żeby uniknąć tego zjawiska. Wystarczy, że przed połączeniem pomidorów z ogórkami wymieszamy je z oliwą, która utworzy na warzywach film chroniący ich powierzchnię, jak również zabezpieczający przed utratą witaminy C.

Sos pomidorowy w słoikach zasmakujradosci.pl

Przetwory z pomidorów

Przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy, ketchup, passata, a także wiele innych przetworów z pomidorów powinno się włączyć do diety w jak największym stopniu. Dlaczego? Dlatego, że tak ważny dla naszego zdrowia czerwony barwnik – likopen – podczas obróbki termicznej rośnie w siłę. Kiedy zjemy takie przetwory, poziom likopenu w naszej krwi jest aż dwa do trzech razy wyższy, niż gdybyśmy zjedli surowe, świeże pomidory.

Mam nadzieję, że to przekonało Cię do przygotowywania przetworów z pomidorów.

Niedojrzałe pomidory. Jeść, czy nie?

Każdy, kto uprawia pomidory, na koniec sezonu, ma zagwozdkę: „co zrobić z niedojrzałymi, zielonymi pomidorami?”.

Oczywiście można je położyć w ciemnym miejscu i raczej powinny dojrzeć same, choć nie zawsze się tak dzieje. Ja nie lubię ryzykować zepsuciem pomidorów, bo bywa, że robią się czarne i są do wyrzucenia.

Czy można jeść niedojrzałe pomidory?

Oczywiście, że tak, ale tylko jeżeli potraktowaliśmy je obróbką cieplną. Zielone owoce, nie mylmy z odmianami, które mają dojrzałe zielone owoce, zawierają znaczne ilości tomatyny, która jest szkodliwym alkaloidem, zwłaszcza, kiedy połączymy ją z octem. Obróbka cieplna w całości niszczy tomatyny i w takiej postaci możemy już zjadać zielone pomidory.

Ostry sos pomidorowy w butelkach i słoikach zasmakujradosci.pl
słoiczek bormioli rocco zasmakujradosci.pl

Pikantny sos pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg śliwkowych pomidorów
  • 1 pęczek bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ostre papryczki chili
  • 4 łyżeczki kurkumy w proszku

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie pomidory i pokrój je na małe kawałki. Następnie umieść w dużym garnku. Do garnka dodaj również bazylię i gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny.
  2. Kiedy pomidory wyraźnie się rozpadną, zblenduj całość na gładki sos.
  3. Oczyść papryczki chili, usuwając nasiona, a następnie pokrój je na talarki. Dodaj je do mieszanki pomidorów wraz z solą, pieprzem, kurkumą i olejem. Ponownie zblenduj sos pomidorowy przy pomocy blendera typu żyrafa, a następnie gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę lub do momentu, aż mieszanina osiągnie odpowiednią konsystencję.
  4. Gorący sos pomidorowy przelej do słoików Quattro Stagioni, które wcześniej wyparzyłeś wrzątkiem, aby je zdezynfekować. Przed hermetycznym zamknięciem słoików oderwij kilka liści bazylii i dodaj je do sosu pomidorowego, aby uzyskać dodatkowy aromat.
  5. Kontynuuj pasteryzację:
  • Po sterylizacji napełnij słoiki, pozostawiając około 0,5 cm – ½ wolnej przestrzeni.
  • Jeśli używasz metody sterylizacji w gorącej wodzie, podgrzej słoik pod gorącą bieżącą wodą, aby zapobiec pęknięciu szkła z powodu szoku termicznego, a następnie wysusz słoik. Aby uniknąć poparzeń, zawsze dotykaj gorących słoików za pomocą rękawic kuchennych lub uchwytów na garnki.
  • W przypadku powstania pęcherzyków powietrza należy je usunąć, lekko naciskając sos łyżką.
  • Oczyść krawędzie słoików i dokręć nakrętki bez użycia nadmiernej siły (zbyt szczelne zamknięcie nie pozwala na ucieczkę powietrza i dlatego nie występuje próżnia).
  • Umieść słoiki w garnku z grubym dnem z pokrywkami skierowanymi do góry.
  • Aby słoiki nie zderzały się ze sobą i nie pękały podczas gotowania, umieść między nimi czystą ściereczkę.
  • Całkowicie przykryj ciepłą wodą i zagotuj.
  • Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc źródła ciepła i gotuj słoiki przez kolejne 30 minut. Słoiki Quattro Stagioni muszą zawsze być pokryte wodą.
  •  Po ostygnięciu słoików sprawdź, czy środek pokrywki został wciśnięty (oznaka prawidłowej pasteryzacji) i przechowuj w chłodnym miejscu.

Pomidorki koktajlowe z kandyzowaną bazylią

Karmelizowane pomidory – składniki:

  • 1 kg – pomidorów koktajlowych
  • 1 kg – żółtych pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pieprz

Bazylia kandyzowana – składniki:

  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 220 gr – 1 szklanka + 1 łyżka cukru
  • 200 ml – ¾ szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Ostrożnie umyj i wysusz pomidory. Umieść je w odległości 1 cm – ½ na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posyp cukrem. Piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut w temperaturze 200 ° C.
  2. W międzyczasie wlej wodę i cukier do małego garnka i rozpuść na małym ogniu. Zdejmij z ognia i odłóż na bok.
  3. Wytnij około 20 liści bazylii z pęczka, pozostawiając odrobinę łodygi. Trzymając je za łodygę, przeciągnij je przez syrop wodny z cukru. Pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym i powtórz proces trzy razy.
  4. Umieść pomidory w słoikach naprzemiennie z bazylią, uważając, aby nie pozostawić zbyt dużej przestrzeni między warstwami, ale bez zgniatania pomidorów.
  5. Uzupełnij słoik warstwą oleju, pozostawiając 2 cm od krawędzi.
  6. Kontynuuj pasteryzację metodą gotowania w gorącej wodzie:
  • Umieść słoiki w garnku z grubym dnem z pokrywkami skierowanymi do góry.
  • Aby słoiki nie zderzały się ze sobą i nie pękały podczas gotowania, umieść między nimi czystą ściereczkę.
  • Całkowicie przykryj ciepłą wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc źródła ciepła i gotuj słoiki na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  • Słoiki Quattro Stagioni muszą zawsze być pokryte wodą.
  • Po ostygnięciu słoików sprawdź, czy środek pokrywki został wciśnięty (oznaka prawidłowej pasteryzacji) i przechowuj w chłodnym miejscu.
Pomidorki koktajlowe z kandyzowaną bazylią zasmakujradosci.pl
słoik quattro stagioni bormioli rocco słoik na maliny- agrest
Dżem pomidorowy z wanilią w słoiku zasmakujradosci.pl

Dżem pomidorowy z wanilią

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Umyj pomidory i natnij lekko na krzyż od spodu. Sparz je przez 10 minut we wrzącej wodzie. Gdy są jeszcze gorące, zdejmij z nich skórę. Przetnij je na pół, wydrąż nasiona i pozbądź się soku z wewnątrz.
  2. Z grubsza posiekaj pomidory i dodaj do garnka z cukrem, wanilią (wcześniej natnij laskę wanilii i wyjmij nasiona) i sokiem z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż dżem zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
  3. Aby sprawdzić czy dżem jest już gotowy, nalej odrobinę dżemu na talerzyk, poczekaj aż wystygnie i sprawdź, czy odpowiada Ci taka konsystencja. Jeżeli konsystencja jest odpowiednia wyjmij laskę wanilii i wyłącz źródło ciepła.
  4. Wlej dżem do słoików Quattro Stagioni, które wcześniej wyparzyłeś w celu dezynfekcji i napełnij je do 1 cm od krawędzi. Jeśli powstają pęcherzyki powietrza, usuń je, delikatnie dociskając dżem łyżką. Wyczyść krawędzie słoików i zamknij je, wkręcając nakrętkę, aż napotka opór (jeśli zakręcisz zbyt mocno, powietrze nie wydostanie się i nie powstanie próżnia).
  5. Kontynuuj pasteryzację metodą gotowania w gorącej wodzie:
  • Umieść słoiki w garnku z grubym dnem z pokrywkami skierowanymi do góry.
  • Aby słoiki nie zderzały się ze sobą i nie pękały podczas gotowania, umieść między nimi czystą ściereczkę.
  • Całkowicie przykryj ciepłą wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc źródła ciepła i gotuj słoiki na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut
  • Słoiki Quattro Stagioni muszą zawsze być pokryte wodą.
  • Po ostygnięciu słoików sprawdź, czy środek pokrywki został wciśnięty (oznaka prawidłowej pasteryzacji) i przechowuj w chłodnym miejscu.