Zupy w formie kremu stają się coraz bardziej popularne. Rezygnujemy z tradycyjnych zup, w których pływa masa różnorodnych warzyw pokrojona na kawałeczki, na rzecz właśnie dokładnie zmiksowanych kremów. W codziennej diecie nie powinno jednak braknąć różnych warzyw, dziś przygotuj zupę z groszkiem, jutro postaw na marchewkę. Krem z groszku jest idealną propozycją na wiosenny obiad, lekka, zdrowa i przepyszna zupa, którą pokochają nawet Twoje dzieci.
Składniki na krem z groszku:
- 300 g ziemniaków
- jedno opakowanie groszku, lub ( dwie puszki )
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 300 ml bulionu warzywnego
- szczypta soli
- gotowane jajka
- zielone oliwki
- opakowanie grzanek ( lub wysuszony chleb – sucharek )
Cebulę pokrój w cienkie plasterki, przełóż na patelnię wcześniej polaną oliwą z oliwek i zeszklij. Ziemniaki pokroić w małe kostki, wrzucić do garnka i zalać bulionem. Następnie do bulionu dodaj groszek, oraz szczyptę soli i gotuj przez 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy wszystko będzie ugotowane, użyj blendera ręcznego, aby zrobić puree. Możesz także odłożyć kilka groszków, dzięki którym następnie udekorujesz zupę.
Na sam koniec wrzuć do zupy ugotowane wcześniej jajko, i dodaj grzanki. Dzięki grzankom, oraz jaju zupa jest naprawdę pożywna. Krem groszkowy wcale nie musi zniechęcać dzieci do zjedzenia pożywnego obiadu, na koniec wystarczy odpowiednia dekoracja a każdy maluch zaciekawi się nietuzinkowym obiadem. Wrzuć jajo przekrojone na połówki a następnie ułóż na nich groszek. Voila ! Twoja zupa ma oczy, koniecznie zawołaj dzieci.
Mamy dla was jeszcze kilka naszych propozycji podania, bowiem odpowiednio podana potrawa smakuje o niebo lepiej, wszystkie przedstawione produkty są włoskim wyrobem marki Bormioli Rocco. W każdą grafikę możesz kliknąć, aby przenieść się do sklepu # Zasmakuj Radości i wybrać swoją wymarzoną zastawę.