Obiad ze słoika? Szybki obiad w pracy? W domu? – Dlaczego nie?!
Szybki i pożywny obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczą podstawowe składniki, które często mamy w swoim domu. W porze letniej szczególnie kiedy doskwierają nam gorączki nie mamy ochoty gotować długich obiadów, a nawet nie mamy aż takiego apetytu. Organizm jest zmęczony gorączką, dlatego mamy dla was przepis, który nie wymaga dużego nakładu czasu, a który jest smacznym i wartościowym posiłkiem. Możesz przygotować więcej porcji, obiad ugotowany w słoiku będzie także idealnym wyborem do pracy.
Składniki:
- 4 plastry z piersi kurczaka
- 20 małych pomidorów
- czarne oliwki (garść )
- jedna gałązka rozmarynu
- oregano do smaku
- przyprawa do kurczaka ( według uznania )
- soli do smaku
- oleju do smaku
- słoiki Quattro Stagioni 700 ml
Pokrój pierś kurczaka w paski, posyp przyprawą umyj i pokrój pomidory. Zmieszaj wszystkie składniki w słoiku Quattro Stagioni. Dokładnie zamknij słoiki i umieść je w dużym garnku. Najlepiej, jeśli to będzie garnek przystosowany do gotowania słoików z tzw. wkładką perforowaną, dzięki której unikniesz obtłuczeń. Jeśli jednak masz zamiar przyrządzić tylko jedną porcję wówczas wystarczy rondel.
Garnek emaliowany z wkładką perforowaną
Wlej trochę wody do rondla lub garnka do gotowania słoików, który wybrałeś, tak aby pokrył nieco więcej niż trzy czwarte słoika. Dla bezpieczeństwa możesz dodatkowo zawinąć słoiki szmatką następnie wszytko zagotuj. Gotuj około 10-12 minut. Następnie delikatnie wyciągnij słoiki za pomocą łapki i pozwól im ostygnąć.
Tak zagotowany w słoiku obiad możesz dłużej przechowywać w lodówce.
Słoiki do gotowania Quattro Stagioni
Sklep Zasmakuj Radości życzy smacznego !