Szaszłyki z indyka – idealne na grilla i nie tylko.

Pyszny i oryginalny przepis na pierś z indyka. Kto by pomyślał, że ze zwykłej piersi można zrobić tak pyszny rarytas zarówno dla żołądka jak i oczu. Przygotuj proste, a zarazem smaczne szaszłyki z indyka – takie danie sprawdzi się na każdą uroczystość. Na imieninach babci wszyscy będą zajadać się z rozkoszą, również dzieci nie pogardzą smakołykiem w formie warkocza na wykałaczce. Na koniec posiłku talerze będą czyste, lub usłyszysz wołanie o dokładkę. Co tu dużo mówić. Czas na szaszłyki z indyka.

Składniki na szaszłyki z indyka.

400 gr – fasolki szparagowej
400 gr -4 plastry piersi z indyka
Ekstra oliwa z oliwek
Pieprz w razie potrzeby
Sól w razie potrzeby
200 gr – szynka peklowana 

Jak przygotować szaszłyki z indyka.

Oczyść pierś z indyka i pokrój na desce za pomocą ostrego noża, wybierz taki, który jest dedykowany do przygotowania mięsa. Krojąc pierś wykonaj dwa równoległe cięcia, wyjdą z tego trzy paski. Fasolę zblanszuj we wrzątku przez około dwie minuty, odcedź, a następnie wystudź w zimnej wodzie.

Do odcedzania możesz użyć cedzaka z nóżkami, które możesz pozostawić gdziekolwiek, a warzywa odcedzą się lub z rączką w którym możesz płukać warzywa pod bieżącą wodą.


Warkocze z indyka smaż na grillu doprawiając pieprzem i solą, przez około 20 minut. Do grillowania zawsze używaj jednorazowych aluminiowych tacek dostaniesz je również w sklepie #Zasmakuj Radości.

Smażąc na tackach zawsze masz pewność, że do jedzenia nie dostają się szkodliwe substancje. Fasolkę również podgrilluj, możesz ją wcześniej lekko podgotować aby nie była twarda. Mięsne warkocze możesz podawać na talerzach Parma – włoskiej, renomowanej marki Bormioli Rocco. Obok warkoczy wyłóż grillowaną fasolkę szparagową, dodatkowo polej wszystko oliwą z oliwek.

Naczynia Parma swoim kształtem i neutralnym kolorem idealnie pasują do każdej zastawy stołowej. Oryginalna geometria talerzy sprawia, że na domowych grillach i innych uroczystościach nie zostaną pominięte.