Nie raz nie mamy czasu na to, aby tracić godziny przygotowując śniadanie do pracy, natomiast większość z nas chciałaby jeść zdrowo i smacznie. Mamy dla Ciebie przepis na pożywne i błyskawiczne fit śniadanie do pracy, ale nie tylko – idealnie sprawdzi się również na szybkiego grilla czy po prostu jako poczęstunek dla znajomych.
MIX składników – sałatka z makaronem na zimno.
Potrzebujesz:
- pęczek rzodkiewek
- słoik filetów z tuńczyka w oleju
- 6 szparagów
- 100 g grochu
- makaron świderku, lub rurki – garść
- Oliwa z oliwek extra virgin
Jak przygotować smaczną sałatkę z zimnego makaronu – fit śniadanie
Umyj dobrze warzywa i odłóż na bok rzodkiewki. Obierz szparagi i ugotuj, po 5 minutach dodaj groszek i gotuj przez około 5 minut (aż warzywa będą miękkie). Do obierania warzyw użyj wygodnej obieraczki, która podczas używania nie będzie wysuwała się z rąk np. Florina Smart. W tym samym czasie ugotuj makaron: proponujemy wybrać krótki makaron, taki jak „penne” lub „fusilli”.
Aby gotować ze spokojną głową wybierz garnek, który w środku pokryty jest emalią. Wybierając garnki emaliowane masz pewność, że nie wchodzą one w kontakt z żywnością, dzięki czemu gotowanie jest zdrowe.
Pokrój rzodkiewki i szparagi na małe kawałki. Otwórz słoik filetów z tuńczyka w oleju, i przełóż je do durszlaka, aby usunąć nadmiar oleju. Gdy makaron będzie gotowy, włóż do salaterki ze wszystkimi składnikami: groszkiem, szparagami, rzodkiewkami, tuńczykiem i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Tak przygotowaną sałatkę możesz zabrać do pracy w słoiku Quattro Stagioni włoskiej marki Bormioli Rocco, lub podać na stół w ten nietypowy sposób. Fit śniadanie gotowe!
Sprawdź: Śniadanie na kilka sposobów