Wegańskie przekąski z grilla

Sezon na grilla można uznać za rozpoczęty. Po długim weekendzie majowym zbliża się kolejny, a cieple dni aż kuszą wyjściem na zewnątrz i skorzystaniem ze słonecznej pogody. Chcesz urządzić grilla, ale nie lubisz mięsnych potraw? Z pomocą przychodzą wegańskie przekąski z grilla, które zachwycą podniebienie każdego. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze bardzo pożywne. Sprawdź kilka pomysłów na smakołyki do przyrządzenia na wegańskim grillu.

Pieczone warzywa

Grill wege nie obejdzie się bez warzyw. Możliwości jest tutaj wiele – można przyrządzić marynowane bakłażany, słodkie bataty, aromatyczną cukinię czy smaczne brokuły. Na grillu nie powinno zabraknąć też pieczonych nuggetsów z pieczarek czy z kalafiora. Pokrojone w kostkę warzywa to również dobra baza do szaszłyków. A jeśli jedzenia będzie za dużo, zawsze można przekąski z grilla zapakować w pojemniki na żywność i wykorzystać np. do lunch boxów do pracy.

Wegańskie burgery

Burgery z warzyw to jeden z przysmaków diety wegańskiej. Do ich przyrządzenia można zastosować ulubione dodatki – ogromną popularnością cieszą się m.in. kotlety z buraka, ciecierzycy, marchewki czy pieczarek. Odpowiednio doprawione i przyrządzone, z powodzeniem zastępują tradycyjne burgery. Do przygotowania wege kanapki można dodatkowo wykorzystać wcześniej upieczone warzywa oraz lekki sos. To nie tylko przekąska, ale pełnowartościowy posiłek, który zapewni odpowiednią porcję witamin i minerałów. Na wege grillu niezastąpiona będzie folia aluminiowa – burgery i grillowane warzywa można w nią zawinąć, dzięki czemu dłużej zachowają swoją temperaturę.

Grillowane owoce

Choć mniej kojarzą się z grillem, to na pewno nie powinno ich zabraknąć podczas wege grillowania. Pieczony ananas zastąpi niejeden ciężki i tłusty sos – nada potrawom nieco słodkości oraz wyjątkowego aromatu. Nie sposób nie wspomnieć też o bananach, które polane słodkim sosem będą świetnym deserem. Z kolei jabłko może posłużyć jako baza do zdrowych chipsów – pokrojone w cienkie talarki i ugrillowane będą hitem każdego pikniku.

Hummus i tofu

Musztardowe tofu z grilla? Nie tylko wygląda nieziemsko, ale też jest wyjątkowo smakowite! A to tylko jedna z możliwości wykorzystania tego sojowego twarożku. Drzewny aromat, którego tofu nabiera na grillu sprawia, że nawet jego najwięksi przeciwnicy będą się nim zajadać. Z kolei łatwy do zamknięcia w słoiku hummus można zastosować jako bazę do kanapek – posmarowane i wrzucone na ruszt będą wyjątkowo aromatyczne i jeszcze pyszniejsze.