Gotowanie w szkle – modnie, zdrowo i ekologicznie

Moda na zdrowy tryb życia, a co za tym idzie również zdrowe odżywianie, na stałe zagościła wśród nas. Popularność programów, książek i blogów kulinarnych z dnia na dzień rośnie, wzrasta też nasza świadomość, jako ich odbiorców.

Kiedy już wybierzemy odpowiednie  składniki oraz optymalny dla nas sposób przyrządzania potrawy, nie możemy zapomnieć o tym, że na jakość jedzenia wpływa także to, w czym je przygotujemy. Nieodpowiednie naczynia mogą powodować zmianę smaku, wchodzić w reakcje chemiczne z jedzeniem, pozbawiając je wartości odżywczych lub, co gorsza, w kontakcie z potrawami wytwarzać szkodliwe substancje.

Czego więc używać? Najbezpieczniejszym wyborem są naczynia szklane. Wyniki sondażu konsumenckiego, na obszarze całej Europy przez niezależną agencję badawczo-konsultingową InSites, pokazują, że szkło jest preferowanym materiałem w przypadku przechowywania  żywności oraz napojów. Wyniki te są potwierdzeniem, że coraz więcej konsumentów pragnie prowadzić zdrowy i ekologiczny styl życia.

 

Dlaczego szkło?

Szkło nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, nie wydziela żadnego smaku ani zapachu, jest odporne na zarysowania i hipoalergiczne, a ciepło podczas gotowania rozchodzi się równomiernie. Dodatkowym atutem szkła jest to, że stanowi ono doskonały surowiec wtórny, łatwy do przetworzenia, a ekologia i dbałość o środowisko, to kolejny temat cieszący się ostatnio dużym zainteresowaniem. Nie bez znaczenia jest także fakt, że każdy z nas chciałby zaoszczędzić jak najwięcej czasu. Nikt nie lubi bawić się w niepotrzebne przekładanie jedzenia z garnka do garnka i na talerze, a potem zmywanie tego wszystkiego. Dużą rolę odgrywają zatem rozwiązania praktyczne i wygodne.

Na rynku dostępny jest szeroki wybór naczyń, z różnego rodzaju szkła. Na szczególną uwagę zasługują naczynia ze szkła TERMISIL, które jest trwałe, bezpieczne dla zdrowia i odporne na działanie zarówno wysokich, jak i niskich temperatur (od -50 do +500°C). Dzięki tym właściwościom produkty TERMISIL są bardzo praktyczne, gdyż nadają się do wykorzystania zarówno w lodówce, jak i kuchence mikrofalowej czy elektrycznej. Dodatkowo są one łatwe w czyszczeniu, a także nadają się do mycia w zmywarce, gdzie nie rysują się i nie matowieją. Naczynia szklane to również idealne rozwiązanie dla osób uczulonych, gdyż nie wytwarzają one żadnych alergenów. Gotowanie w szklanych naczyniach TERMISIL, to uczta nie tylko dla żołądka, ale też dla oczu. Dzięki ciekawemu designowi potrawy można serwować prosto na stół, a podczas ich gotowania, możemy stale monitorować, co się z potrawą dzieje, nie podnosząc pokrywki garnka. Można więc przygotować potrawę, od razu podać ją gościom, następnie przechowywać w lodówce i w razie potrzeby ponownie podgrzać, a wszystko to w jednym naczyniu. Czyni to z naczyń TERMISIL nie tylko rozwiązanie funkcjonalne i praktyczne, ale także wygodne i oszczędne.

WARTO WIEDZIEĆ!

Przechowuj żywność w szkle

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne ze względów zdrowotnych oraz higienicznych. Dlatego ważne jest nie tylko miejsce czy, temperatura, ale również to, w czym żywność przetrzymujemy. Według badań najczęściej są to w plastikowe pojemniki. Organizacja WWF przestrzega jednak przed takim rozwiązaniem, ponieważ mogą zawierać poliwęglany i ftalany, które przenikają do przechowywanej w nich żywności….

Co w tym wypadku jest więc najlepszym rozwiązaniem?

 

Na pierwszym miejscu, według specjalistów, uplasowało się szkło. Jest najbezpieczniejszym dla zdrowia tworzywem, które zawsze będzie przyjaźniejsze niż nawet atestowane tworzywo sztuczne…

 

Szkło boro-krzemowe TERMISIL dodatkowo jest odporne na szok termiczny, czyli ciągłe zmiany temperatur. W naczyniach wykonanych z tego tworzywa możemy, nie tylko przechowywać żywność w lodówce czy zamrażalce, ale również stosować ją w piekarniku, mikrofalówce czy nawet na kuchenkach elektrycznych! Dzięki tej zależności możemy bez obaw potrawę wyjętą prosto z lodówki pogrzać w mikrofali w tym samym naczyniu, bez obaw jego uszkodzenia.