Gruszki z czerwonym winem gotowane w słoiku.

Oryginalny przepis na jeden z klasycznych włoskich deserów: gruszki z czerwonym winem. Gruszki w czerwonym winie absorbują smak i aromat czerwonego wina, przez co na spotkanie ze znajomymi możesz podać pyszny i oryginalny deser.

 

Składniki na aromatyczne gruszki z czerwonym winem:

Porcja dla jednej osoby, w przypadku chęci zrobienia na kilka osób należy składniki podwoić.

 

  • 1 dojrzała gruszka
  • 250 ml – czerwonego wina
  • 125 ml – wody
  • 50 gramów brązowego cukru
  • 2 szt. anyżu
  • laska cynamonu
  • 1 pomarańcza (zwróć uwagę, aby nie używać gorzkiej białej części )
  • 1 słoik Quattro Stagioni 700 ml

 

gruszki z czerwonym winem

 

Przygotowanie:

Wlać wino i wodę do rondla, dodać przyprawy i cukier. Całość należy doprowadzić do wrzenia, i gotować chwilę, tak aby cukier się rozpuścił. W międzyczasie obieramy gruszkę – lepiej jest to zrobić przy pomocy obieraczki wielofunkcyjnej – zostaw ogonek gruszki. Włóż gruszki do słoika Quattro Stagioni i wlej zagotowane wino z dodatkiem przypraw. Zamknij słoiki z pokrywkami Quattro Stagioni.

Umieść słoiki w dużym garnku, wkładając między nie czystą ściereczkę, aby uniknąć pęknięcia podczas gotowania. Napełnij garnek ciepłą wodą, aby słoiki były przykryte przez ponad trzy czwarte ich wysokości. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj przez około 15 minut. Po upływie 15-20 minut usuń część wody z garnka za pomocą, a następnie, za pomocą rękawicy kuchennej, wyjmij słoiki. Aby uniknąć oparzeń, zawsze używaj rękawic kuchennych.

Sprawdź aby pod koniec gotowania gruszka nie była zbyt miękka. Kiedy słoiki wystygną otwórz je i kilka razy zwilż górną część gruszki gorącym winem. Deser podany w tak pięknej oprawie jak słoiki Quattro Stagioni zdecydowanie zwrócą na siebie uwagę, dodatkowo na koniec deser możesz udekorować bitą śmietaną.