Oryginalny przepis na jeden z klasycznych włoskich deserów: gruszki z czerwonym winem. Gruszki w czerwonym winie absorbują smak i aromat czerwonego wina, przez co na spotkanie ze znajomymi możesz podać pyszny i oryginalny deser.
Składniki na aromatyczne gruszki z czerwonym winem:
Porcja dla jednej osoby, w przypadku chęci zrobienia na kilka osób należy składniki podwoić.
- 1 dojrzała gruszka
- 250 ml – czerwonego wina
- 125 ml – wody
- 50 gramów brązowego cukru
- 2 szt. anyżu
- laska cynamonu
- 1 pomarańcza (zwróć uwagę, aby nie używać gorzkiej białej części )
- 1 słoik Quattro Stagioni 700 ml

Przygotowanie:
Wlać wino i wodę do rondla, dodać przyprawy i cukier. Całość należy doprowadzić do wrzenia, i gotować chwilę, tak aby cukier się rozpuścił. W międzyczasie obieramy gruszkę – lepiej jest to zrobić przy pomocy obieraczki wielofunkcyjnej – zostaw ogonek gruszki. Włóż gruszki do słoika Quattro Stagioni i wlej zagotowane wino z dodatkiem przypraw. Zamknij słoiki z pokrywkami Quattro Stagioni.
Umieść słoiki w dużym garnku, wkładając między nie czystą ściereczkę, aby uniknąć pęknięcia podczas gotowania. Napełnij garnek ciepłą wodą, aby słoiki były przykryte przez ponad trzy czwarte ich wysokości. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj przez około 15 minut. Po upływie 15-20 minut usuń część wody z garnka za pomocą, a następnie, za pomocą rękawicy kuchennej, wyjmij słoiki. Aby uniknąć oparzeń, zawsze używaj rękawic kuchennych.
Sprawdź aby pod koniec gotowania gruszka nie była zbyt miękka. Kiedy słoiki wystygną otwórz je i kilka razy zwilż górną część gruszki gorącym winem. Deser podany w tak pięknej oprawie jak słoiki Quattro Stagioni zdecydowanie zwrócą na siebie uwagę, dodatkowo na koniec deser możesz udekorować bitą śmietaną.