Składniki na dżem z granatu
- dwa jabłka
- trzy granaty
- pół szklanki rumu
- brązowy cukier
- słoiki Quattro Stagioni
Jak przygotować dżem z granatu
Umyj jabłka, usuń środki i pokrój wszystko na małe kawałki ostrym nożem, który nie będzie sprawiał Ci kłopotu. Przekrój granaty na pół, aby wyjąć z nich miąższ chwyć przekrojoną połówkę nad miską i uderzaj w nią drewnianą łopatką, dzięki czemu wszystko ze środka owocu wpadnie wprost do Twojej miski. Z wydobytych pestek granatu wyciśnij sok w osobną miskę, następnie pokrojone jabłko wraz z brązowym cukrem umieść w rondlu i powoli gotuj. Po dziesięciu minutach dodaj sok z granatu i rum. Gotuj, aż mieszanka stanie się gęstsza. Nadszedł czas, aby zagotować słoiki Quattro Stagioni w celu ich oczyszczenia. Sprawdź: Wyparzanie słoików. Jak wyparzać słoiki?
Tak przygotowany dżem możesz przelać do świeżo wygotowanych słoików, i cieszyć się naturalnym aromatem przepysznego dżemu o każdej porze roku. Dodatkowo taki mus możesz wykorzystać do każdego deseru lub na placek.
Pamiętaj, aby każdy słoik sprawdzić, czy aby na pewno jest zamknięty prawidłowo.