Dżem z granatu

Uwielbiasz granat ? My również, pyszny i zdrowy owoc, który zawiera w sobie witaminę C, E oraz jest bogaty w duże ilości błonnika. Dodatkowo granat zawiera magnez, potas jak i fosfor. Wszystkie te witaminy są niezbędne w naszym organizmie. A najlepiej jest przyswajać je bezpośrednio z natury niż za pomocą suplementów, które często są nieznanego pochodzenia. Spróbuj nasz przepis na pyszny dżem z granatu.

dżem z granatu

Składniki na dżem z granatu

  • dwa jabłka
  • trzy granaty
  • pół szklanki rumu
  • brązowy cukier
  • słoiki Quattro Stagioni

Jak przygotować dżem z granatu

Umyj jabłka, usuń środki i pokrój wszystko na małe kawałki ostrym nożem, który nie będzie sprawiał Ci kłopotu. Przekrój granaty na pół, aby wyjąć z nich miąższ chwyć przekrojoną połówkę nad miską i uderzaj w nią drewnianą łopatką, dzięki czemu wszystko ze środka owocu wpadnie wprost do Twojej miski. Z wydobytych pestek granatu wyciśnij sok w osobną miskę, następnie pokrojone jabłko wraz z brązowym cukrem umieść w rondlu i powoli gotuj. Po dziesięciu minutach dodaj sok z granatu i rum. Gotuj, aż mieszanka stanie się gęstsza. Nadszedł czas, aby zagotować słoiki Quattro Stagioni w celu ich oczyszczenia. Sprawdź: Wyparzanie słoików. Jak wyparzać słoiki?

Tak przygotowany dżem możesz przelać do świeżo wygotowanych słoików, i cieszyć się naturalnym aromatem przepysznego dżemu o każdej porze roku. Dodatkowo taki mus możesz wykorzystać do każdego deseru lub na placek.

Pamiętaj, aby każdy słoik sprawdzić, czy aby na pewno jest zamknięty prawidłowo.