Po 1 patison – z czym to się je?

Patison to warzywo, które w smaku jest jak cukinia i kabaczek, jednak różnią się one między sobą zarówno wyglądem zewnętrznym, jak i wnętrzem. Bardziej zwarty w swojej strukturze, zwłaszcza w przetworach, finalnie jest bardziej chrupiący. Co to jest? Do jakich dań można wykorzystać patisona? Tego dowiesz się poniżej!

To przepyszne warzywa, które rośnie w naszych ogrodach bez specjalnych wymagań. Wystarczy odpowiednio zasobna gleba, woda utrzymująca roślinę przy życiu i życzliwe serce plantatora. Rośnie zupełnie jak cukinia, nie wytwarzając pędów. W miarę wzrostu pnie się w górę. Jeżeli masz taką możliwość, możesz podwiązać roślinę, zupełnie jak krzaczek pomidora. Wówczas roślina z pewnością będzie miała większy dostęp światła, a także będzie zajmowała mniej miejsca. To warzywo dyniowate, które w 100 g ma bardzo mało kalorii. Zawierają za to dużo potasu, magnezu i wapnia, a także duże ilości witaminy C. Warto zatem przyrządzać z niego sałatki, aby witamina C nie ulegała stracie. Oczywiście przyrządzanie patisona na gorąco nie pozbawi go wszystkich cennych właściwości, zatem możesz go spożywać dokładnie tak, jak lubisz!

patison_zasmakuj_radosci

Patison przepisy

Kuzyn dyni, cukinii i kabaczka smakuje rewelacyjnie na wiele sposobów, a lato jest ku temu najlepszą porą, aby spożywać go na 1000 różnych wariacji. Patisony można smażyć w panierce w plastrach lub zrobić z nich placki. Podobnie jak cukinia, znakomicie nadaje się na placki à la placki ziemniaczane. Świetny jest także grillowany patison, który ma mnóstwo smaku, ale o wiele mniej kalorii, niż smażony patison. Możesz zrobić z niego również surówkę do obiadu. Potraktuj go, jako zamiennik kapusty, dodaj do niego tartą marchewkę, pora, coś, co masz w warzywniku lub lodówce, dodaj sos i gotowe! Patisony świetnie nadają się również na przetwory. Kiszone, czy marynowane patisony to wspaniały dodatek do obiadu podczas zimowych, ubogich w świeże warzywa miesiącach.

Sprawdź także Dynia i przepisy z jej wykorzystaniem

Co zrobić z patisona?

Patison smażony

Smażony patison to świetne danie, które można spożywać samodzielnie, albo potraktować go, jako „kotlet” do ryżu, makaronu, kaszy, czy ziemniaków. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a właściwie sprowadza się do pokrojenia młodego patisona w plastry, panierowania go i usmażenia. Do złudzenia przypomina smażone filety rybne, smażone kanie, czy nawet delikatne kotlety drobiowe.

patison-smazony-zasmakuj-radosci

Składniki:

  • 1 młody patison
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Patisona dokładnie umyj i pokrój w plastry grubości 1 cm.
  2. Dopraw je solą i pieprzem.
  3. W głębokim talerzu rozkłóć jajko i je również dopraw solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż panierowane patisony z obydwu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z patelni i ciesz się ich wybornym smakiem.

Placki z cukinii to klasyka. A co, gdyby przyrządzić placki z patisona?

Placki z patisona

Pyszne złociste placuszki inspirowane tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. Placki ziemniaczane robione według podstawowej receptury, nie mają w składzie ziół i marchewki, a do placków z patisona warto dodać kilka składników, które sprawią, że będą rozpływały się w ustach. Pyszne aromatyczne zioła nadają im świeżego smaku, a marchew słodyczy. Marchewka to warzywo, które nadaje daniom specyficznego, lekko słodkiego posmaku. Kuchnia to miejsce, gdzie łączymy smaki, gdzie dzieje się magia! Do przygotowania placków z cukinii wystarczy siła własnych rąk i podstawowe narzędzie, jakim jest tarka do warzyw. Utarte warzywa, będą gotowe w kilka chwil. To bardzo smaczne danie obiadowe, które z pewnością wykonasz nie jeden raz, ponieważ można się od niego wprost uzależnić! To smakowite uzależnienie, z którego nie musisz rezygnować.

placki-z-patisona-zasmakuj-radosci
Składniki:
  • 3 średniej wielkości patisony
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 gałązki bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • opcjonalnie szczypiorek, kilka łodyżek
  • 2 łyżki soli + sól do doprawienia
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Patisony dobrze umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Startego patisona posól 2 łyżkami soli i odstaw na godzinę, aby puścił sok.
  3. Po godzinie odcedź patisona i zetrzyj do niego marchew. Utrzyj ją na małych oczkach tarki.
  4. Posiekaj drobno cebulę i również dodaj do odciśniętego patisona.
  5. Zioła drobno posiekaj i dodaj do patisona, marchewki i cebuli.
  6. Do miski wbij całe jajka, dodaj mąkę, dopraw i dokładnie wymieszaj.
  7. Smaż na patelni z odrobiną oleju do zezłocenia.

Patisony faszerowane

Te zgrabne dyski znakomicie nadają się do nadziewania. W bardzo łatwy sposób można wydrążyć ich środki, aby nadać im zupełnie innego smaku i potraktować, jako jadalne naczynia. Patisony nadają się do tego typu dań o wiele bardziej, niż cukinia, ponieważ ta bardzo szybko traci jędrność. Zgrabne kubeczki warzywne możesz nadziać mielonym mięsem, farszem na bazie ryżu, a także warzywną mieszanką z żółtym serem. Mało tego! Te jadalne naczynia mają również swoje pokrywki, którymi możesz je nakryć podczas zapiekania. To wspaniała sprawa, ponieważ całe ich wnętrze będzie pysznie soczyste. Dzięki pokrywce cały płyn pozostanie wewnątrz składników i nie wyparuje.

Składniki:

  • 6 średnich patisonów
  • 400 g pomidorów o zwartym miąższu
  • 400 g sera typu włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Patisony dokładnie umyj. Ostrym nożem wytnij ich kapelusze, czyli tak zwane pokrywki.
  2. Następnie wydrąż środki za pomocą łyżki do lodów lub po prostu łyżki stołowej. Miąższ pokrój w kosteczkę.
  3. Pomidory lekko natnij, sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój pomidory w kosteczkę i odcedź z soku na durszlaku.
  4. Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z miąższem i pokrojonymi pomidorami, a także 3/4 ilością sera. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Napełniaj warzywne miseczki uzyskanym farszem i posyp resztą sera, a także igiełkami rozmarynu.
  6. Nakryj każdą miseczkę pokrywką i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem przez 40 minut w temperaturze 180℃.

Leczo z patisona

Pyszne danie na ciepło. To bardzo smaczne danie składające się z wielu różnych warzyw z dodatkiem smażonego mięsa lub dobrej kiełbasy. Można je również przyrządzić, jako danie wegańskie, wówczas manewrujemy samymi warzywnymi składnikami i robimy coś na wzór francuskiego ratatouille. Letnie bogactwo warzyw aż korci, żeby zajadać się takimi daniami. Świeżymi, lekkostrawnymi z mnóstwem witamin i minerałów. Dieta bogata w warzywa dostarcza nam również mnóstwa błonnika, który zbawiennie działa na nasz układ pokarmowy, jak również uzdrawia nasze ciało. Korzystajmy z sezonu i cieszmy się latem, póki jeszcze nas na chwilę nie pożegnało. Cukinie, bakłażany, młode marchewki, pomidory prosto z krzaka, to te małe cuda, którym nie sposób się oprzeć.

Składniki:

  • 4 patisony
  • 1 cebula
  • 2 papryki (mogą być kolorowe)
  • 50 g szpinaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g dobrej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • odrobina chilli
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć do niego posiekaną drobno cebulę. Dodaj do cebuli szczyptę soli i szczyptę cukru, aby ta się ładnie karmelizowała.
  2. Do garnka wrzuć również kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smaż, aż kiełbasa zacznie się rumienić.
  3. Patisona pokrój w kostkę. W razie konieczności pozbaw ich gniazd nasiennych. Wrzuć do garnka z kiełbasą i cebulą. To samo zrób z papryką. Przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu. Warzywa powinny puścić soki i dusić się w tak zwanym własnym sosie.
  4. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, dopraw do smaku i doprowadź ponownie do wrzenia.
  5. Podawaj z chrupiącą bagietką, bądź jako samodzielne danie.