Akcesoria do kawy niezbędne w kuchni

Kawa to dla niektórych osób obowiązkowy element każdego śniadania. Wielbiciele czarnego trunku zazwyczaj nie zadowalają się produktami z supermarketów, które nie grzeszą zarówno smakiem, jak i jakością. Najlepsza kawa to ta parzona na świeżo, z dopiero co zmielonych ziaren kawowca. Do jej przygotowania niezbędne są jednak akcesoria, które w swojej kuchni powinien mieć każdy kawosz.

Ekspresy do kawy

Must have w kuchni amatora-baristy to oczywiście ekspres do kawy. Na rynku znajduje się wiele tego typu urządzeń, ale najpopularniejsze są ekspresy ciśnieniowe. Za ich pomocą w krótkim czasie można przygotować cappuccino, latte czy espresso jak z prawdziwej kawiarni. Zaletą tego typu urządzeń jest to, że potrafią one wydobyć wyjątkowy aromat napoju. W sprzedaży znajdują się także ekspresy przelewowe, które umożliwiają zaparzenie kawy w specjalnym dzbanku, co przydaje się zwłaszcza na domowych imprezach.

Kawiarka

O wiele tańszym rozwiązaniem jest kawiarka. Przypomina ona wyglądem niewielki dzbanek, w którym umieszcza się wodę oraz zmieloną kawę. Następnie kawiarkę stawia się na kuchence i doprowadza wodę do wrzenia, dzięki czemu aromatyczny płyn wypełnia górną część akcesorium. Z pewnością jest to lepsze rozwiązanie niż zwykłe zaparzenie napoju w szklance, ponieważ kawiarka pozwala kawie na osiągnięcie odpowiedniego smaku oraz aromatu.

Młynek do kawy

Urządzenie to warto kupić z kilku powodów. Po pierwsze, świeżo zmielona kawa jest najlepsza, gdy pragnie wydobyć się z tego napoju jak najwięcej. Po drugie, młynka do kawy można używać do mielenia także przypraw, orzechów, pestek, pieprzu czy maku. Jest to więc urządzenie wielofunkcyjne, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby.

Spieniacze do mleka

Coś dla fanów urozmaiceń, którzy nie przepadają za klasyczną czarną. Spieniacze do mleka pozwalają na stworzenie na ulubionym napoju pianki o różnej grubości, dzięki czemu tak przygotowana latte będzie ucztą nie tylko dla kubków smakowych, ale także dla oka.

Pojemniki na kawę

Nie zawsze jest czas na mielenie kawy, dlatego praktyczne jest zmielenie większej ilości ziaren kawowca na raz. Co zrobić ze świeżo zmieloną kawą, aby nie straciła swojego smaku i zapachu? Najlepiej umieścić ją w specjalnych pojemnikach na artykuły sypkie, dzięki czemu zachowa ona swój niepowtarzalny aromat.

akcesoria-do-kawy

Musisz wiedzieć: Jaki ekspres do kawy kupić?