Zimą lubisz napić się gorącej herbaty z aromatycznym sokiem malinowym? Już teraz zadbaj o zapas tego specjału i przygotuj kilka słoiczków na chłodniejsze miesiące. Sok z malin to nie tylko fantastyczny smakołyk, ale także skarbnica witaminy C. Jak przygotować pyszny sok do słoików krok po kroku?
Krok pierwszy
Zanim zaczniesz przygotowywanie, sprawdź, czy masz w domu wszystkie niezbędne akcesoria. Co będzie Ci potrzebne? Obowiązkowo duży, wysoki garnek, w którym będą gotować się owoce. Jaki wybrać? Na pewno taki jak garnek nierdzewny Florina – można go wykorzystać później do pasteryzowania słoików. A skoro o nich mowa to również należy zadbać o nie odpowiednio wcześniej. Do soków najlepsze będą niewielkie słoiczki np. Bormioli Rocco Quattro Stagioni 250 ml czy Bormioli Rocco Quattro Stagioni wide mouth 200 ml. Niezwykle pomocne będą też łopatki do zagniatania owoców. Warto również odwiedzić aptekę i wyposażyć się w gazy.
Krok drugi
Kup owoce. Od lat wśród wielu Polaków pokutuje przeświadczenie, że na sok najlepiej nadają się owoce nie pierwszej świeżości. O ile te intensywnie dojrzałe jak najbardziej, o tyle nadgnite są nie do przyjęcia. Pleśń jest nie tylko niebezpieczna dla zdrowia – jej pojawienie się może sprawić, że wszystkie przetwory będą do wyrzucenia. Najlepiej więc wybierać owoce dojrzałe, ze sprawdzonych źródeł, nienawożone – idealnym rozwiązaniem będą uprawy ekologiczne.
Krok trzeci
Owoce kupione, akcesoria przygotowane, a słoiki umyte? Można rozpocząć gotowanie owoców. 2 kg malin należy gotować z odrobiną wody i ok. 500 g cukru na niewielkim ogniu, od czasu do czasu używając łopatki do zagniatania malin. Po ok. 1,5 godziny, gdy owoce się rozpadną i pozostanie sam suchy miąższ, można zestawić je z ognia i zacząć przecierać. Na osobnym garnku lub metalowej misce należy rozłożyć gazę (alternatywnie można skorzystać z sitka) i za pomocą łopatki przecierać „masę”. Gdy sok będzie gotowy, można przelać go do słoiczków, które powinno się pasteryzować przez ok. 10-12 minut.