Lato w pełni, sezon na grilla mamy już dawno rozpoczęty. Uwielbiamy grillować w towarzystwie bliskich i nie tylko – ponieważ grille są świetną okazją do zawarcia nowych znajomości, jak i pielęgnowania starych. Przygotowując grilla szykujemy kiełbaski, karkówkę, piersi z kurczaka, ale zaraz.. przydałby się jakaś sałatka na grilla.
Przepis na sałatkę z krewetkami, ananasem i awokado.
Lekka i bogata w zróżnicowane składniki odżywcze sałatka powinna już dzisiaj zagościć na Twoim stole. Poniższy przepis będzie także idealny jako śniadanie do pracy, czy na co dzień. Sałatka na grilla jest pożywna, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu nie spędzisz całego dnia w kuchni.
Składniki na 4 osoby:
- ok 10-15 krewetek
- 3 szt. awokado
- 2 małe ananasy
- jedna sałata lodowa, trochę rukoli (lub gotowy mix sałat )
- Sok z ½ limonki
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sałatka na grilla – przygotowanie.
Krewetki wrzuć do osolonej wcześniej, wrzącej wody i gotuj przez około dwie minuty. Po tym czasie wyjmij je, wystudź a następnie obierz ogon i głowę.
Podczas gotowania krewetek możesz zabrać się za przyszykowania ananasa oraz awokado. Wszystkie składniki obierz i pokrój na małe kawałki. W międzyczasie umyj mix sałat, możesz pozostawić je na chwilę w misce z wodą aby odpowiednio się opłukały, następnie przełóż na durszlak aby odcedzić wodę, w której się moczyły.
Możesz wybrać tradycyjny durszlak jak powyżej, lub nowoczesny na którym nie tylko umyjesz, odcedzisz warzywa ale także je pokroisz.
Na koniec poukładaj składniki w misce warstwowo zaczynając od sałat ( które należy skropić sokiem z limonki), na sałaty ułóż awokado, następnie ananas i krewetki. Na sam wierzch sałatki wyłóż kolejną porcję sałaty skropionej sokiem z limonki, dodatkowo skrop całość oliwą z oliwek.
Sałatkę możesz uszykować w słoikach Quattro Stagioni włoskiej marki Bormioli Rocco, dzięki czemu niesamowity smak zyska wspaniałą oprawę.
Sprawdź również Sałatka na grilla