Bułeczki drożdżowe – domowe pieczywo!

Bułeczki drożdżowe, chleb, rogaliki drożdżowe to pieczywo jakie lubimy najbardziej. Przygotuj je we własnym domu!

Chleb z garnka – pokochasz od pierwszego chrupnięcia.

Przygotuj:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody (max 37 stopni C)
  • 1 łyżka cukru
  • 5 i 3/4 szklanek mąki pszennej typ 500
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  1. Drożdże wymieszaj z wodą i cukrem, odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę i wymieszaj z solą, a następnie zrób wgłębienie. Do wgłębienia wlej drożdże z wodą i cukrem, które zaczęły pracować. Dodaj olej i zagnieć elastyczne i gładkie ciasto.
  3. Ciasto drożdżowe odstaw pod ściereczką do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. W międzyczasie włącz piekarnik i nastaw na 220 stopni C, wstaw do niego naczynie żaroodporne z pokrywką.
  4. Po czasie wyrastania, drożdżowe ciasto jest gotowe, aby uformować z niego bochenek i przełożyć do gorącego naczynia. Naczynie przykryj pokrywką i ponownie włóż do piekarnika na 30 minut, obniżając temperaturę do 200 stopni. Po 30 minutach odkryj naczynie i piecz jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągnij z naczynia i przełóż na kratkę do studzenia.
Pożywne śniadanie do szkoły zasmakujradosci.pl

Domowy chleb już za nami, teraz czas na pyszne bułeczki drożdżowe.

Bułeczki drożdżowe

Wrocław i Poznań kłócą się o te kształtne bułki z przedziałkiem. Niezależnie od tego, czy są to bułki wrocławskie, czy bułki poznańskie są pyszne i tego nikt im nie odbierze. Bułki pszenne nie mają sobie równych.

bułeczki drożdżowe zasmakujradosci.pl

Przygotuj:

  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 40 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  1. Drożdże rozpuść w mleku razem z cukrem, odstaw na 10 minut.
  2. Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie, wbij do niego jajko, dodaj miękkie masło i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrób ciasto drożdżowe i odstaw pod ściereczką do podwojenia objętości.
  3. Kiedy ciasto na bułki pszenne podwoi swoją objętość, przełóż je na blat i podziel na kulki o wadze 60 g.  Przyda ci się elektroniczna waga kuchenna. Każdą kulkę formujemy, obtaczamy w mące i odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Odstaw przygotowane bułeczki na 30 minut, aby się napuszyły. Ostry duży nóż pomoże zrobić charakterystyczny przedziałek. Tępą stroną noża, pod koniec wyrastania, zrób przedziałek, dociskając nóż prawie do blachy. Bułeczki drożdżowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Studź na kratce.

Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie bułeczki o fantazyjnym kształcie, które kochają szczególnie dzieci. Ich lekko słodkawy smak sprawia, że podane z samym masłem są wręcz idealne.

Rogaliki drożdżowe to świetna propozycja na śniadanie. Czy nie często rogale mówią do Was zza lady: „weź mnie, tak doskonale wyglądam”? Rogale z przepisu poniżej również są doskonałe i przy okazji o niebo lepsze niż te, które kupisz w sklepie.

Rogaliki drożdżowe zasmakujradosci.pl

Przygotuj:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g miodu
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 25 g miękkiego masła
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • płaska łyżeczka soli
  • mak
  1. Drożdże rozpuść w mleku z miodem. Odstaw na 10 minut.
  2. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj miękkie masło oraz drożdże rozpuszczone w mleku z miodem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe, a następnie przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na cienki trójkąt o jak najdłuższej wysokości i stosunkowo niewielkiej podstawie. Dzięki temu rogalik będzie miał mnóstwo warstw po zwinięciu.
  4. Rogaliki zawijaj ściśle od podstawy, rozciągając ciasto lekko na boki. Nadaj im kształt księżyca i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Gotowe rogaliki odstaw do napuszenia na około 20 minut.
  6. Przed pieczeniem rogaliki posmaruj mlekiem i oprósz makiem. Piecz w temperaturze 150 stopni przez pierwsze 5 minut, kolejne 10 minut w temperaturze 190 stopni. Studź na kratce.

W obecnej sytuacji – pandemia koronawirusa – lepiej upiecz domowe pieczywo, niż biegaj po sklepach w jego poszukiwaniu. Zabrakło Ci papieru do pieczenia, nie masz blachy, czy innych przyborów kuchennych? Zamów je u nas!