LAVA STONE – smaż zdrowo, jedz smacznie
Smażone znaczy niezdrowe? MIT
Faktem jest, że smażone smażonemu nierówne. Jeśli do przyrządzania filetów z kurczaka będziemy używać smalcu, a warzywa zatopimy w horrendalnej ilości oleju, to nasz posiłek nie będzie miał nic wspólnego z określeniem „zdrowy”. To nie znaczy jednak, że patelnia powinna stać się wrogiem publicznym numer 1 każdego, kto jest na diecie lub po prostu lubi zdrowo się odżywiać.
Jak w każdym aspekcie życia, tak też w smażeniu wystarczy, że zachowacie umiar. Zdrowe smażenie to znaczy krótko i w minimalnej ilości tłuszczu. Ważna jest również patelnia, której używacie. Tutaj niezbędna staje się patelnia Lava Stone pokryta niezniszczalną powłoką kamienną.
Dlaczego warto wybrać patelnię z kamienną powłoką?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto cofnąć się do przeszłości, wrócić do korzeni, kiedy to facet upolował kawał mięcha i razem ze swoją kobietą rzucili je na rozgrzany do upiorności kamień. To właśnie wtedy wydobywał się najlepszy smak, który pieścił ich podniebienia. Szanując historię naszych pierwotnych, powróciliśmy do początku, tworząc patelnię z powłoką typu Lava Stone.
Pokryta aż 5-warstwową powłoką imitującą kamień rozgrzewa się do czerwoności. Równomiernie rozkłada ciepło i co najważniejsze – umożliwia smażenie w minimalnej ilości tłuszczu. W ten sposób smażycie krótko i niemalże beztłuszczowo. Potrawy nie przywierają i nie przypalają się. Za to stają się kruche i pełne smaku.
Jak traktować kamienną powłokę?
Patelnia Lava Stone ma wiele zalet, a tą najważniejszą jest niezniszczalność, dosłownie. Nie straszne jej metalowe akcesoria kuchenne, śrubokręty, papiery ścierne, a nawet i szlifierki, o czym możecie przekonać się, oglądając poniższy film.
Na patelni możecie mieszać potrawę akcesoriami kuchennymi wykonanymi z dowolnego surowca: drewna, nylonu, a nawet metalu.
Wszystko brzmi wspaniale, ale czy patelnia nadaje się do mycia w zmywarce?
Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, patelnia jest niezniszczalna. Dlatego nie utraci swoich właściwości, jeśli umyjecie ją w zmywarce. Nie mniej jednak musicie pamiętać, że patelnia kamienna jak każda inna patelnia czy garnek, nie lubi nagłych zmian temperatury. Dlatego nie wolno jej zalewać wodą zaraz po smażeniu, bo może to doprowadzić do mikropęknięć powierzchni.
Ta zasada tyczy się wszystkich patelni i niestety, jest najczęściej popełnianym świadomie grzechem. Reasumując, naczynie możesz umyć w zmywarce. Jednak jeśli jest dla Ciebie cennym gadżetem, jak ulubiona skórzana torebka, czerwone szpilki, czy auto, które stoi w garażu, to zalecamy mycie ręczne. Dobrze traktowana będzie odpłacać smacznymi potrawami za nadobne przez wiele lat!
Rozmiar ma znaczenie
W kolekcji Lava Stone dostępne są patelnie w różnych rozmiarach.
Naczynie o średnicy 20 cm przyda się do przyrządzania jajecznicy.
Patelnie o średnicach 24 i 26 cm powinny znaleźć się w kuchni singla, który sam od podstaw przygotowuje dla siebie posiłki.
Naczynia o średnicach 28 cm i 30 cm to wybór dla rodzin. Ulubione kotleciki, warzywa, czy chińskie makarony upichcicie dla wszystkich w mgnieniu oka.