Blender, czyli niewielkie urządzenie rozdrabniające i miksujące coraz częściej gości w polskich kuchniach. Rodzimi amatorzy gotowania docenili przede wszystkich ich niewielką cenę oraz poręczny kształt, który powoduje, że nie zajmują zbyt wiele miejsca. Niestety, nadal spora grupa osób myli je z nieco popularniejszymi mikserami. A szkoda, bo istnieją co najmniej 3 powody, dla których warto mieć go na wyposażeniu kuchni.
Blender do przygotowania soków i koktajli
Uwielbiasz koktajle oraz owocowo-warzywne soki? A może chcesz wprowadzić więcej witamin do swojej codziennej diety? Jeśli tak to doskonale się składa, bo blender, nazywany też inaczej rozdrabniaczem, świetnie nadaje się do przygotowywania smakowitych soków i koktajli. Zwłaszcza w wersji kielichowej. Blender kielichowy i rozdrabniacz Botti Silver stworzy z owoców i warzyw pyszne napoje na śniadania, podwieczorki oraz lunch do pracy. To urządzenie będzie niezwykle przydatne latem – schłodzony jogurt naturalny lub mleko w połączeniu z truskawkami, malinami i listkiem mięty na pewno doda orzeźwienia.
Blender do zup-kremów
Lekkie, delikatne i gęste – tak w skrócie można opisać cieszące się bardzo dużym zainteresowaniem zupy-kremy. Ich przyrządzenie jest równie proste, jak klasycznych zup – kluczem jest dokładne zmiksowanie ugotowanych już składników. W tym celu niezbędny będzie blender – zwłaszcza ten ręczny, np. Botti Bianco czy Botti Elmas. Blendery ręczne radzą sobie bez problemu nawet z nieco twardszymi warzywami i kawałkami mięsa.
Blender i smakołyki na kanapki
Blender można wykorzystać nie tylko do napojów i dań obiadowych, ale także do komponowania własnych past na kanapki, które będą zdecydowanie zdrowsze niż te ze sklepów. Np. wspomniane już blendery kielichowe, takie jak Botti 2 w 1 Sliver Line idealnie nadają się do rozdrabniana różnej grubości i twardości składników – od miękkich ryb, jajek, twarogów, owoców typu awokado, po ogórki konserwowe, pomidory, gotowane buraki czy sery zółte.
Zajrzyj również tutaj: Smoothie – gęsty i kremowy napój