Zjedzmy tęczę! Ciesz się klasycznymi smakołykami w formie smoothie!
Feeria barw zmiksowanych owoców i warzyw nalewana do szklanki ucieszy niejednego amatora pysznych koktajli. Wypij je przez słomkę lub zajadaj łyżką. Wybór należy do Ciebie.
Zapewne zastanawiasz się, czym różni się koktajl od smoothie. Niczym, można te dwie nazwy stosować na przemian. Smoothie to zapożyczenie językowe. To gęsty, kremowy napój, najczęściej schłodzony, który dodaje nam mnóstwo energii i sił witalnych. Nadaje się wspaniale na śniadanie, zarówno pierwsze, jak i drugie. Wypij go z przyjemnością, zastępując ukochane wcześniej słodycze. Owoce i warzywa, które są zmiksowane, są przez nas chętniej zjadane. Być może chodzi tutaj o to, że smoothie nie trzeba gryźć?
Oprócz doskonałego smaku, mają też zazwyczaj nienaganny wygląd, który zachęca do wypicia ich. Piękne, głębokie kolory, jakie im towarzyszą, sprawiają, że aż chce się po nie sięgnąć.
Możesz łączyć swoje ulubione warzywa i owoce, dodawać do nich zdrowe nasiona, a także niewyczuwalny w smaku szpinak i przejść na zieloną stronę mocy!
Lodówko zamrażarka to wspaniałe miejsce do przechowywania gotowych miksów do smoothie
Zdarza się, że kupujesz mnóstwo warzyw i owoców, których nie jesteś w stanie zużyć od razu. Pakuj w pojemniki do gotowych baz do koktajli pokrojone warzywa i owoce. Rano możesz włożyć taką bazę do blendera bez zbędnego tracenia czasu na obieranie i krojenie owoców i warzyw, by móc cieszyć się zdrowym i pysznym napojem.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz szklane pojemniki do zamrażania żywności, które cechuje najwyższa z możliwych trwałość i bezpieczeństwo użytkowania.
Seria Frigoverre to nie tylko szklane pojemniki do mrożenia, ale również niezwykle trwałe dzbanki do napojów, odporne na gwałtowne zmiany temperatury. Szkło hartowane to bardzo dobry materiał, który pozwoli Ci się cieszyć wybranymi przedmiotami przez lata, bez obaw.
Zdrowe odżywianie na piątkę!
Przygotuj w niedzielę wieczorem 5 baz, które wystarczą Ci na 5 kolejnych dni tygodnia. Podczas weekendu zrób gofry dla całej rodziny!
Baw się, łącz smaki, eksperymentuj i kieruj się własnymi upodobaniami, żeby stworzyć pyszne bazy. Nie zapomnij o zdrowych dodatkach!
Jeśli masz ochotę na dodanie nuty superfood do swojego smoothie, nie krępuj się! Możesz dodać łyżkę masła orzechowego, aby koktajl był bardziej sycący. Spójrz, co jeszcze możesz dodać bez żadnych obaw:
- jagody goji
- siemię lniane
- nasiona chia
- matcha
- kakao
- ulubione masło orzechowe.
Zdrowe jedzenie odpłaci ci się nienaganną sylwetką, energią do życia i dobrym zdrowiem
Jak zrobić smoothie?
- Wybierz ulubione owoce i warzywa, obierz je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj odrobinę superfoods. Te pyszne dodatki sprawia, że twój koktajl zyska na składnikach odżywczych. Za ich sprawą poczujesz się lepiej.
- Dolej odpowiednią ilość wody, soku, mleka krowiego lub mleka roślinnego, żeby twój osobisty blender mógł ruszyć do pracy i gotowe!
Koktajl ze szpinakiem
Awokado i banan tworzą bogatą i kremową bazę dla tego pysznego zielonego koktajlu. W zupełności może on się obejść bez nabiału. Dla słodyczy dodaj mrożonego ananasa, mrożonego banana i odrobinę miodu, syropu daktylowego lub syropu klonowego. Aby smoothie było jeszcze bardziej zielone i jeszcze bardziej zdrowe dodaj dużą garść baby szpinaku. Jeżeli wzmacniasz swoje koktajle białkiem w proszku, możesz go dodać. Koktajl zyska na konsystencji, a w smaku nic to nie zmieni.
Zielony koktajl – co warto do niego dodać
Najlepsze składniki do zielonego koktajlu wcale nie muszą być zielone. W zielonym koktajlu bardzo ważna jest również jego kremowość. Zawiera on zazwyczaj dużo liści, przez co mógłby być niezbyt smaczny, ale kremowa konsystencja sprawia, że traktujemy go jako najlepszy deser.
Kolor zielony od razu kojarzy nam się z czymś zdrowym. Podświadomie traktujemy ten kolor w taki, a nie inny sposób.
- mrożony banan sprawia, że koktajl jest przyjemnie gęsty i kremowy. Dodatkowo dodaje odrobinę słodyczy i dużej ilości potasu.
- dużo szpinaku nadaje koktajlowi żywy kolor i wiele składników odżywczych. Dodatkowym atutem szpinaku jest to, że go nawet nie poczujesz!
- świeża mięta nadaje jej lekki, świeży smak.
- masło migdałowe sprawia, że smoothie jest kremowe i przyjemne w doznaniach. Dodatkowo jego zdrowe tłuszcze pomogą Ci wchłonąć składniki odżywcze ze szpinaku! Tłuszcze są niezwykle ważne w koktajlach, ponieważ istnieje grupa witamin, które wchłoną się dzięki tłuszczom.
- kostki lodu sprawiają, że napój jest chłodny i orzeźwiający.
Smoothie ze szpinakiem
Składniki:
- ½ zamrożonego ananasa
- 2 szklanki świeżego szpinaku (lub 1½ szklanki posiekanego mrożonego szpinaku)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mrożony banan
- ¾ szklanki lekkiego mleka kokosowego (w puszce lub z kartonu)
- 3 łyżki świeżego soku z limonki plus ½ łyżeczki skórki
- 2 miarki białka (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu, syropu daktylowego lub syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
- 8 kostek lodu
- do posypania matcha, mielone migdały
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż będą miały kremową konsystencję.
- Spróbuj, jak smakuje i dostosuj słodycz do swoich upodobań.
- Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka kokosowego i ponownie zamieszaj w blenderze.
- Możesz udekorować smoothie matchą i mielonymi migdałami.
Koktajl z borówek
Podstawą soczyście fioletowych/różowych koktajli są borówki (możesz dodać również jagody) i maliny. Borówki stanowią większość słodkiej bazy tego smoothie, podczas gdy maliny dodają odrobiny kwaskowatego smaku. Używając mrożonych borówek, stworzysz wyjątkowo orzeźwiający zimny napój.
Następnie dodaj wyciśniętą cytrynę, aby uzyskać dodatkową wyrazistość smaku, mleko migdałowe, aby blender mógł pracować, oraz migdały, orzechy nerkowca lub banana, które nadadzą kremowej konsystencji. Jeśli wolisz słodszy koktajl, polecamy dodać więcej banana, ale naprawdę orzechy sprawiają, że koktajl robi się niezwykle kremowy, a dodatkowo w koktajlu będą zdrowe tłuszcze i białko. Z orzechami możesz go potraktować jako posiłek.
Koktajl możesz dosłodzić, jeżeli wydaje Ci się zbyt kwaśny. Użyj do tego wybranego przez siebie słodzika, takiego, jakiego używasz do innych rzeczy.
Jak zrobić koktajl jeszcze lepszym?
Jeśli jesteś nowicjuszem w kwestii przygotowywania smoothies, to właśnie tutaj dowiesz się jak je robić, co zamieniać, jak je wzbogacić i wiele innych. Co zrobić, żeby jagodowy koktajl był jeszcze ciekawszy?
- zamiast migdałów lub nerkowców użyj po prostu łyżki masła orzechowego
- użyj innych owoców leśnych, mogą to być słodkie jeżyny. Pamiętaj, że możesz owoce dowolnie łączyć. Połączenie jagód i wiśni będzie przepyszne, a truskawki w tym koktajlu poczułyby się jak w domu.
- dodaj garść szpinaku. Szpinaku nie wyczujesz w koktajlu, więc dlaczego by go nie dodać, skoro jest tak bardzo zdrowy?
- użyj innego mleka roślinnego, na przykład mleka kokosowego zamiast mleka migdałowego, aby uzyskać wyjątkowo smaczny napójdodaj trochę bazylii. Jagody i bazylia to doskonałe połączenie
Koktajl z owoców leśnych
Składniki:
- 1 szklanka mrożonych jagód (borówek, lub jeżyn)
- ½ szklanki mrożonych malin
- ¼ szklanki blanszowanych i obranych migdałów,
- orzechów nerkowca lub ½ zamrożonego banana
- 1½ szklanki mleka migdałowego
- sok z wyciśniętej cytryny
- ½ łyżka miodu, lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki razem.
- W razie potrzeby dodaj więcej mleka, aby rozcieńczyć konsystencję koktajlu.
Warto mieć w zamrażarce mrożone owoce, szczególnie takie, które są zamrożone w sezonie. Sezonowość wiele dla nas znaczy, ponieważ wtedy i tylko wtedy owoce są najlepsze. Najlepsze nie tylko pod względem smaku, ale również składników odżywczych. Owoce, które kupujemy w zimie, to bardzo często owoce importowane i traktowane w przedziwny sposób po to, aby mogły dotrzeć do nas w stanie nienaruszonym.