Kuchnia tajska i jej główne cechy

Jest to jedna z najpopularniejszych kuchni azjatyckich, a swój obecny wygląd zawdzięcza wpływom innych sztuk kulinarnych – chińskiej i indyjskiej. Cieszy się ogromną popularnością przede wszystkim ze względu na bogactwo składników używanych do przygotowywania tradycyjnych potraw, a także ich niezwykły aromat.

 

Zasada pięciu smaków

To jedna z głównych reguł, którą kierują się mistrzowie kuchni, przygotowując dania. Polega ona na takim komponowaniu potraw, aby miały w sobie jednocześnie gorycz, słodycz, ostrość, słoność i kwaśność. Osiąga się to nie tylko odpowiednim połączeniem warzyw, ale także przypraw i ziół, które często różnią się w zależności od regionu. Kuchnia tajska dzieli się na północną, północno-wschodnią, centralną i południową. Każda wyróżnia się czym innym – na południu króluje mleko kokosowe i owoce morza, w północno-wschodniej części stawia się na dania z dużą ilością chili i aromatycznych przypraw, a z kolei północ zajada się delikatnie przyrządzonymi warzywami z mięsem. Zioła to jeden z najważniejszych składników, zaraz obok jaśminowego ryżu. Jeżeli w danej potrawie jest mięso, to zawsze występuje ono z odpowiednią ilością przypraw (w różnej postaci – zmielonych, suszonych lub świeżych).

 

Popularne dania

Oczywiście rodzaj dania uzależniony jest od konkretnego regionu, ale kuchnia tajska stała się bardzo popularna również na innych kontynentach, co sprawiło, że pewne potrawy stały się wizytówką Tajlandii. Zaliczyć do nich można na pewno pad thai – makaron ryżowy podsmażany z cukrem, rybą, sokiem z limonki oraz orzechami. A także khao khluk kapi, czyli smażony ryż z wieprzowiną, pastą krewetkową oraz delikatnymi w smaku warzywami.

 

Kurczak curry z ziołami według kuchni tajskiej

To danie nie dość, że jest wyjątkowo proste, to jego przygotowanie zajmie ok. 30 minut. Potrzebne będą:

 

  • 700 g piersi z kurczaka (pokrojonych na drobne kawałki),
  • 10 tajskich bakłażanów (pokrojonych na pół),
  • kilka liści limonki kaffir,
  • zielona i czerwona papryczka chili,
  • łyżka sosu rybnego,
  • pół łyżeczki cukru palmowego,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • przyprawy: 15 ziarenek kardamonu i łyżeczka soli.

Przygotowanie: na patelni typu wok podgrzać pastę curry z olejem. Podsmażać na niej kurczaka przez 5 minut, a następnie dodać do niego mleko kokosowe i nieco ponad 100 ml wody. Gotować przez 10 minut, po czym dołożyć bakłażana, liście limonki i kardamon. Masę przyprawić sosem rybnym oraz cukrem. Na sam koniec wrzucić posiekaną papryczkę chili. Podawać z ryżem oraz świeżą bazylią.

 

kurczak curry

 

***

Do przygotowywania dań kuchni tajskiej, mogą się także przydać:

 

  1. Niezawodna patelnia oil control.
  2. Trwałe naczynie żaroodporne
  3. Rondle do twojej kuchni.

oraz inne produkty z kategorii Gotowanie i pieczenie!