Święta już tuż tuż, więc okres przedświątecznego gotowania w pełni! Jak co roku nasze stoły będą się uginać pod ciężarem bożonarodzeniowych pyszności, a lodówka będzie pękać w szwach. Jeśli Ty również po Świętach zostajesz z lodówką pełną jedzenia koniecznie przeczytaj, jak najlepiej przechowywać jedzenie po świętach. Poniżej przygotowaliśmy małą ściągę, dzięki której będziesz mógł cieszyć się pysznymi rybami i smakowitymi pierogami przez dłuższy czas.
Czystość lodówki kluczem do sukcesu
Wychodzisz z założenia, że skoro w lodówce jest tak niska temperatura, to żadne bakterie i drobnoustroje nie są w stanie w niej przetrwać? Błąd! Owszem, temperatura jest w stanie ochronić żywność przed zepsuciem, ale tylko wtedy, gdy panuje w niej czystość. Nieważne, że przed Wigilią lodówka była rozmrażana i myta – ze względu na częste otwieranie w czasie Świąt i przechowywanie w niej dużej ilości produktów, najlepiej już pierwszy dzień po Świętach ponownie ją wyczyścić. Jedzenie po świętach musi być przechowywane w dobrych warunkach, aby można było je jeść przez kilka następnych dni.
Pojemniki na żywność mają znaczenie
Suche powietrze powoduje, że żywność wymaga przykrycia. W ostatnim czasie bardzo popularne stały się pojemniki na żywność. Zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż garnki i patelnie. Do tego sprzedawane są w rozmaitych kształtach i z płaskimi pokrywkami, dzięki czemu można nałożyć jeden na drugi. Jakie pojemniki wybierać? Świetnym rozwiązaniem są te ze szkła hartowanego, np. Bormioli Rocco Frigoverre Evolution, Bormioli Rocco Frigoverre Basic Square i Bormioli Rocco Frigoverre Basic Alta. Są one w pełni ekologiczne, nie wchodzą w kontakt z żywnością (np. nie przejmują zapachów), a do tego są bardzo trwałe. Alternatywą dla pojemników ze szkła mogą być pudełka z tworzywa sztucznego, np. Rotho Loft kwadratowy.
Układanie jedzenia to ważne zadanie
Lodówka umyta, pojemniki przygotowane? Czas na odpowiednie ułożenie smakołyków! Co gdzie powinno się znaleźć? Na półkach na drzwiach lodówki panuje najwyższa temperatura, dlatego połóż tam otworzone napoje oraz dodatki do potraw, np. musztardy, majonezy i wcześniej przygotowane samodzielnie sosy. Z kolei w najzimniejszej części, czyli w szufladach, najlepiej umieszczać owoce (byle nie cytrusy – one nie lubią się z lodówką! Tracą w niej cały swój smak i aromat) oraz warzywa. Półkę wyżej przeznacz na mięso i ryby, a środkową część na majonezowe sałatki oraz wędliny. Na samym szczycie lodówkowych półek można umieścić ciasta z kremem lub torty.
Nie marnuj – przechowuj!
Zajrzyj do naszego sklepu #Zasmakuj radości i wyposaż się w pojemniki Frigoverre Basic, które ułatwią przechowywanie jedzenia. Przy zakupach za minimum 50 złotych, użyj kodu: zachowajswieta i zyskaj 30% rabatu!
Sprawdź koniecznie: Frigoverre – przechowuj, mróż i podgrzewaj.