5 pomysłów na fit pasty kanapkowe

Zdrowa dieta polega na wprowadzaniu do jadłospisu elementów bogatych w cenne minerały, witaminy i aminokwasy, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Najwięcej wartościowych składników można znaleźć w jarzynach, które powinny stanowić podstawę codziennego menu. Aby je urozmaicić, warto wprowadzić do niego też warzywne pasty kanapkowe, które rewelacyjnie smakują z pieczywem.

 

1. Wegański smalec z fasoli

 

Składniki:

 

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • sól himalajska, pieprz czarny, tymianek.

 

Wykonanie:

 

  • Odcedź fasolę, zachowując kilka łyżek zalewy.
  • Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kosteczkę i smaż na oliwie ok. 10 minut, a następnie przypraw solą i pieprzem.
  • Dodaj do fasoli zeszkloną cebulkę, dolej odrobinę zalewy i rozgnieć całość tłuczkiem.

Wegański smalec z fasoli doskonale smakuje z chlebem żytnim i ogórkiem kiszonym. Tego rodzaju pasty kanapkowe to doskonałe zamienniki.

 

przepis-na-fit-sniadanie

 

2. Pasta z czerwonej soczewicy

 

Składniki:

 

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy,
  • ¼ szklanki pestek dyni,
  • ¼ szklanki łuskanych ziaren słonecznika,
  • 7 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, bazylia.

 

Wykonanie:

 

  • Namocz pestki dyni i ziarna słonecznika w misce.
  • Przepłucz soczewicę i gotuj ją do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu aż wyparuje woda (ok. 10-15 minut).
  • Zmiksuj namoczone pestki i ziarna za pomocą blendera, a następnie dodaj soczewicę, suszone pomidory oraz oliwę i zblenduj całość na gładką masę.

Pastę z czerwonej soczewicy podawaj na ciemnym pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw.

 

3. Buraczana pasta z nerkowcami

 

Składniki:

 

  • 1 duży burak,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ szklanki nerkowców,
  • ½ szklanki startego sera (najlepiej parmezanu),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, świeża bazylia.

 

Wykonanie:

 

  • Buraka polej oliwą z oliwek, owiń folią i piecz w piekarniku ok. 30 minut w 180°C, a następnie pokrój w kostkę (do tego przyda się ostry nóż) i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.
  • Do zblendowanego buraka dodaj czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, nerkowce i przyprawy.

Aby kanapki z buraczaną pastą smakowały lepiej, posyp je odrobiną uprażonych i posiekanych nerkowców i podawaj w towarzystwie świeżej rukoli.

 

4. Zielona pasta z groszku i awokado

 

Składniki:

 

  • 1 ząbek czosnku,
  • puszka groszku,
  • 1 miękkie awokado,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz, garść świeżej bazylii, słodka i ostra papryka.

 

Wykonanie:

 

Kanapkowa pasta doskonale smakuje z bułką graham i świeżą roszponką.

 

5. Pasta z pieczonego kalafiora

 

Składniki:

 

  • kilka dużych różyczek kalafiora,
  • garść uprażonych orzeszków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki zmielonej kolendry, ¼ łyżeczki chili, 1 łyżeczka kurkumy.

 

Wykonanie:

 

  • Posyp różyczki kalafiora przyprawami, skrop oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Upieczonego kalafiora przełóż do miski, dodaj odrobinę oliwy, zblenduj i, jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem.

Pastę kanapkową z pieczonego kalafiora podawaj na żytnim chlebie z dodatkiem pomidorków koktajlowych i koperku.