Zdrowa dieta polega na wprowadzaniu do jadłospisu elementów bogatych w cenne minerały, witaminy i aminokwasy, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Najwięcej wartościowych składników można znaleźć w jarzynach, które powinny stanowić podstawę codziennego menu. Aby je urozmaicić, warto wprowadzić do niego też warzywne pasty kanapkowe, które rewelacyjnie smakują z pieczywem.
1. Wegański smalec z fasoli
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
- sól himalajska, pieprz czarny, tymianek.
Wykonanie:
- Odcedź fasolę, zachowując kilka łyżek zalewy.
- Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kosteczkę i smaż na oliwie ok. 10 minut, a następnie przypraw solą i pieprzem.
- Dodaj do fasoli zeszkloną cebulkę, dolej odrobinę zalewy i rozgnieć całość tłuczkiem.
Wegański smalec z fasoli doskonale smakuje z chlebem żytnim i ogórkiem kiszonym. Tego rodzaju pasty kanapkowe to doskonałe zamienniki.
2. Pasta z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy,
- ¼ szklanki pestek dyni,
- ¼ szklanki łuskanych ziaren słonecznika,
- 7 suszonych pomidorów w zalewie,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, bazylia.
Wykonanie:
- Namocz pestki dyni i ziarna słonecznika w misce.
- Przepłucz soczewicę i gotuj ją do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu aż wyparuje woda (ok. 10-15 minut).
- Zmiksuj namoczone pestki i ziarna za pomocą blendera, a następnie dodaj soczewicę, suszone pomidory oraz oliwę i zblenduj całość na gładką masę.
Pastę z czerwonej soczewicy podawaj na ciemnym pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw.
3. Buraczana pasta z nerkowcami
Składniki:
- 1 duży burak,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ szklanki nerkowców,
- ½ szklanki startego sera (najlepiej parmezanu),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, świeża bazylia.
Wykonanie:
- Buraka polej oliwą z oliwek, owiń folią i piecz w piekarniku ok. 30 minut w 180°C, a następnie pokrój w kostkę (do tego przyda się ostry nóż) i zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.
- Do zblendowanego buraka dodaj czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, nerkowce i przyprawy.
Aby kanapki z buraczaną pastą smakowały lepiej, posyp je odrobiną uprażonych i posiekanych nerkowców i podawaj w towarzystwie świeżej rukoli.
4. Zielona pasta z groszku i awokado
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- puszka groszku,
- 1 miękkie awokado,
- sok z połówki cytryny,
- sól, pieprz, garść świeżej bazylii, słodka i ostra papryka.
Wykonanie:
- Odsącz groszek i przepłucz go. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ (pomocna okaże się łyżka).
- Włóż do miski wszystkie składniki i zblenduj na gładką masę.
Kanapkowa pasta doskonale smakuje z bułką graham i świeżą roszponką.
5. Pasta z pieczonego kalafiora
Składniki:
- kilka dużych różyczek kalafiora,
- garść uprażonych orzeszków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki zmielonej kolendry, ¼ łyżeczki chili, 1 łyżeczka kurkumy.
Wykonanie:
- Posyp różyczki kalafiora przyprawami, skrop oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
- Upieczonego kalafiora przełóż do miski, dodaj odrobinę oliwy, zblenduj i, jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem.
Pastę kanapkową z pieczonego kalafiora podawaj na żytnim chlebie z dodatkiem pomidorków koktajlowych i koperku.