Dżem gruszkowy z odrobiną cynamonu.

Każdy z nas jest fanem gruszek, nie dość że smakują wyśmienicie to zawierają wiele cennych witamin takich jak błonnik czy węglowodany. Dodatkowo gruszki bogate są w witaminy z grupy B oraz A. Zawierają także bardzo dużo potasu i magnezu, dlatego w sezonie powinniśmy spożywać ich jak najwięcej. Oczywiście z gruszek możemy przygotować mus, który będzie idealnym wypełnieniem do jabłecznika lub przyda się jako dodatek do deserów. Dżem gruszkowy możesz także

 

Składniki na dżem gruszkowy

 

  • dwie szklanki wody
  • trzy łyżki mielonego cynamonu
  • dwie duże cytryny
  • dwa kilo – gruszek
  • kilogram – cukru

 

Przygotowanie:

Gruszki umyj, osusz i przetnij na pół, usuń nasiona następnie pokrój na kawałki. Tak przygotowany owoc umieść w dużym garnku z grubym dnem, najlepiej jeśli skorzystasz z garnka emaliowanego. Naczynie emaliowane dzięki swojej powłoce uchroni Cię przed przyklejeniem się musu do dna.

 

Gruszki zalej wyciśniętym sokiem z jednej cytryny i odstaw na ok 20 minut. Następnie zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj skórkę do gruszek wraz z cukrem i 2 szklankami wody. Do wszystkiego dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj, gotuj przez co najmniej 2 godziny, mieszając od  czasu do czasu. Mus będzie gotowy, kiedy zacznie gęstnieć, jeśli po czasie będzie mało gęsty możesz wydłużyć czas gotowania. Pamiętaj aby raz na jakiś czas całość dokładnie przemieszać.

Na koniec gotowania wlej jeszcze wrzące przetwory do słoików Quattro Stagioni. Pamiętaj aby każdy słoik przed użyciem wygotować lub wyparzyć.

Może Ci się przydać: Wyparzanie słoików. Jak wyparzać słoiki?

Zamknij słoiki, odwróć je do góry nogami na 15 minut, a następnie odwróć z powrotem i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła.