Doskonale sprawdzają się w każdej sytuacji – niezapowiedziani goście, rodzinne przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi nie obejdą się bez kruchych ciasteczek! Każdy lubi ich smak i zapach, a możliwości ozdobienia sprawiają, że w krótkim czasie można stworzyć z nich smakołyki niczym ze stylowej cukierni. A co najlepsze, przepis na kruche ciastka wbrew pozorom wcale nie jest taki skomplikowany!
Składniki na kruche ciastka
Do przygotowania tych przysmaków niezbędne okażą się:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 600 g mąki pszennej (dla urozmaicenia można dodać też odrobinę mąki kukurydzianej),
- 125 g masła,
- 120 g cukru lub cukru pudru,
- pół łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 jajko (ewentualnie 2, gdy są małe),
- 2 łyżki kakao.
Sposób wykonania:
- Na stół wysypać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
- Wymieszać całość łyżką, a następnie zrobić w środku dziurkę, do której należy wbić jajko, posiekane na kawałki masło oraz cukier.
- Lekko zagnieść całość i ugniatać tak długo aż powstanie jednolite ciasto (powinno lekko się kleić).
- Podzielić je na dwie części – do jednej dodać kakao, a drugą, zawiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki. Ciasto z kakao ugniatać aż składniki się połączą, a następnie również włożyć je do lodówki.
- W tym czasie przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na blacie wysypać nieco mąki, a następnie rozwałkować na nim obie części ciasta na grubość mniej więcej 4 milimetrów.
- Za pomocą foremek wycinać ciasteczka, po czym ułożyć je na blasze.
- Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ozdabianie
Tutaj możliwości są nieograniczone. Oto kilka naszych propozycji:
- Lukier – z pomocą tego słodkiego przysmaku można na ciasteczkach stworzyć rozmaite rysunki. Nie dość, że ozdobi się tym smakołyki, to dodatkowo będzie to niesamowita zabawa dla najmłodszych!
- Polewa czekoladowa – po przygotowaniu polewy można zanurzać w niej całe ciasteczka lub tylko samą górę, a następnie posypać ulubioną posypką.
- Pisaki cukrowe – o wiele łatwiej nanieść na ciasteczka rysunki za pomocą cukrowych pisaków. Ich różnorodne kolory pozwalają na stworzenie niesamowitych wzorów!
Tak ozdobione kruche ciasteczka można jeść same, z dżemem lub powidłami. Idealnie pasować będą do popołudniowej kawy czy herbaty.
Zajrzyj również: Ciasto bananowe – placek na lato.