Jak przygotować kruche ciastka?

Doskonale sprawdzają się w każdej sytuacji – niezapowiedziani goście, rodzinne przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi nie obejdą się bez kruchych ciasteczek! Każdy lubi ich smak i zapach, a możliwości ozdobienia sprawiają, że w krótkim czasie można stworzyć z nich smakołyki niczym ze stylowej cukierni. A co najlepsze, przepis na kruche ciastka wbrew pozorom wcale nie jest taki skomplikowany!

 

Składniki na kruche ciastka

Do przygotowania tych przysmaków niezbędne okażą się:

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

 

  • 600 g mąki pszennej (dla urozmaicenia można dodać też odrobinę mąki kukurydzianej),

 

  • 125 g masła,

 

  • 120 g cukru lub cukru pudru,

 

  • pół łyżeczki cukru waniliowego,

 

  • 1 jajko (ewentualnie 2, gdy są małe),
  • 2 łyżki kakao.

 

Sposób wykonania:

 

  1. Na stół wysypać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
  2. Wymieszać całość łyżką, a następnie zrobić w środku dziurkę, do której należy wbić jajko, posiekane na kawałki masło oraz cukier.
  3. Lekko zagnieść całość i ugniatać tak długo aż powstanie jednolite ciasto (powinno lekko się kleić).
  4. Podzielić je na dwie części – do jednej dodać kakao, a drugą, zawiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki. Ciasto z kakao ugniatać aż składniki się połączą, a następnie również włożyć je do lodówki.
  5. W tym czasie przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Na blacie wysypać nieco mąki, a następnie rozwałkować na nim obie części ciasta na grubość mniej więcej 4 milimetrów.
  7. Za pomocą foremek wycinać ciasteczka, po czym ułożyć je na blasze.
  8. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Ozdabianie

Tutaj możliwości są nieograniczone. Oto kilka naszych propozycji:

 

  1. Lukier – z pomocą tego słodkiego przysmaku można na ciasteczkach stworzyć rozmaite rysunki. Nie dość, że ozdobi się tym smakołyki, to dodatkowo będzie to niesamowita zabawa dla najmłodszych!
  2. Polewa czekoladowa – po przygotowaniu polewy można zanurzać w niej całe ciasteczka lub tylko samą górę, a następnie posypać ulubioną posypką.
  3. Pisaki cukrowe – o wiele łatwiej nanieść na ciasteczka rysunki za pomocą cukrowych pisaków. Ich różnorodne kolory pozwalają na stworzenie niesamowitych wzorów!

Tak ozdobione kruche ciasteczka można jeść same, z dżemem lub powidłami. Idealnie pasować będą do popołudniowej kawy czy herbaty.