Przekąski na imprezę andrzejkową

Andrzejki to zwyczaj, który do dziś znajduje się w kalendarzu wszystkich Polaków. O ile młodsza część docenia go ze względu na tradycję wróżenia i różnego rodzaju zabaw, o tyle dla nieco starszych, noc z 29 na 30 listopada to okazja do spotkania się w gronie najbliższych znajomych. Tego typu imprezy to nie tylko pyszne koktajle i napoje, ale także smakowite przekąski. Brak Ci pomysłu na nie? W najnowszym wpisie przedstawiamy 3 przepisy, które warto znać!

Sałatka z serem feta

Danie proste, niewymagające spędzania w kuchni zbyt długiej ilości czasu. Co potrzeba do jego wykonania? Przede wszystkim konieczne będą zakupy w sklepie warzywnym. Do przyrządzenia smakowitej sałatki z greckim przysmakiem należy kupić sałatę lodową, ogórka szklarniowego, dwie papryki (najlepiej w różnych kolorach – będzie bardziej kolorowo!), kilka pomidorów (mogą być również te koktajlowe, o nieco słodkawym smaku) oraz mały słoiczek oliwek i opakowanie sera typu feta. Pokrojone warzywa oraz ser doprawić mieszanką oliwy z oliwek i przypraw takich jak oregano, bazylia i pieprz. Serwować najlepiej w salaterkach typu Bormioli Rocco Mr Chef, dając gościom do dyspozycji specjalne sztućce do sałaty Rotho Onda.

Muffinki z boczkiem

Zawsze wydawało Ci się, że muffinki muszą być na słodko? Niekoniecznie! Na andrzejkową imprezę zdecydowanie bardziej sprawdzą się te w wersji wytrawnej. Podobnie jak czekoladowe czy waniliowe, należy je piec w formach do muffinek, takich jak Florina Anide. Ich przyrządzenie jest bardzo proste. Na 6 malutkich babeczek wystarczy zmieszać ze sobą garść startego żółtego sera oraz pokrojonego w kostkę boczki, a także 2 szklanki mąki, szklankę mleka, 2 jajka, szczyptę proszku do pieczenia oraz ulubione przyprawy. Muffinki trzeba piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez ok. 30 minut. Dla ochrony przed wysychaniem można je włożyć do patery na ciasto z przykrywką, takiej jak choćby np. Bormioli Rocco Ginevra.

Quesadilla

Ten przysmak kuchni meksykańskiej to jedna z najpopularniejszych przystawek. Jednak aby ja przyrządzić, konieczne jest posiadanie wysokiej jakości patelni, np. takich jak Florina Oil Control, czy Florina Lava Stone. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – smakołyk wymaga podgrzania na pozbawionej tłuszczy patelni. Quesadilla to nic innego jak przepyszny słony torcik. Najlepiej zacząć od przyrządzenia farszu. Do niego przyda się cebula, sos salsa, mała papryczka, pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, ulubione przyprawy i dwie duże garście startego sera, np. cheddar. Nie może zabraknąć także placków tortilli – to właśnie je należy przełożyć mięsno-warzywną masą – a całość podgrzać na patelni aż do roztopienia się sera. Quesadilla najlepiej smakuje na ciepło oraz z dodatkiem śmietanowego dipu.

Może Cię zainteresować: Andrzejki – 3 pomysły na przekąski