Kiedy nie masz pomysłu na obiad, lub po prostu chcesz zaskoczyć znajomych na pomoc przychodzi #Zasmakuj Radości, dzisiaj serwujemy coś dla miłośników owoców morza – zupa z krewetek i małż.
Składniki:
8 krewetek
20 małży
2 czerwone pomidory
Groszek puszka
1 ząbek czosnku
Majeranek według potrzeb
Oliwa z oliwek
Pietruszka
Tymianek (szczypta)
Papryka chili
Zupa z krewetek i małż – przygotowanie.
Najpierw oczyść i przygotuj krewetki. Pamiętaj aby odpowiednio je obrać, wykonując nacięcie wzdłuż grzbietu. Wybierz ostry nóż, który nie postrzępi krewetek, deske do krojenia wybierz szklaną. Szklane deski nie pochłaniają zapachów, po skorzystaniu wystarczy przetrzeć i można kroić następny produkt, niestety deski drewniane przejdą zawsze intensywnie pachnącym mięsem, czy warzywem.
Pomidory blanszuj przez około minutę we wrzącej wodzie, następnie przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć skórkę, o i le nie pokusić się o powiedzenie, że zejdzie ona sama. Następnie posiekaj je na kawałki, możesz użyć tej samej szklanej deski, z której korzystałeś przy krojeniu krewetek. Potrawę będziemy gotować z słoikach, wybierz te z szerokim otworem – my polecamy słoiki włoskiej marki Bormioli Rocco
Włóż krewetki wraz z małżami do słoików Quattro Stagioni , pamiętaj, że małże otworzą się podczas gotowania. Zakryj owoce morza odcedzonym groszkiem i pomidorami, skrop oliwą, dodaj czosnek, paprycznkę chili i zamknij szczelnie pokrywką.
Do gotowania wykorzystaj garnek nierdzewny napełniając go wystarczającą ilością wody, tak aby słoiki były odpowiednio zanurzone. Słoik powinien znajdować się w wodzie minimalnie do połowy. Pomiędzy słoikami umieść ściereczkę, aby podczas gotowania nie stykały się ze sobą. Zapobiegnie to pęknięciu i utracie zawartości. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, a kiedy ten czas minie wyjmij słoiki i wystudź. Po przestudzeniu odkręc nakrętki i dodaj majeranek, natkę pietruszki.
Podawaj wprost ze słoików wraz z chrupiącym chlebem. Zupa z krewetek na pewno zachwyci swoim smakiem. Voila!