Zupa z mrożonki – przygotuj startery!

Zupa z mrożonki to prosty sposób na szybki obiad!

Zupa z mrożonki, ale przede wszystkim każda zupa to wspaniałe źródło witamin, ale także fit obiad. Wiele się słyszy o diecie zupowej, która jest kluczowa w gubieniu zbędnych kilogramów, jeśli oczywiście przyrządzona jest na określonych zasadach.

Ciepły posiłek w półpłynnej formie jest bardzo dobrym sposobem odżywiania organizmu człowieka.

Nie masz czasu na żmudne obieranie warzyw każdego dnia? Poznaj sposób jak w szybki i łatwy sposób gotować zupy!

Sprawdź: Mrożenie warzyw

Kobieta zaglądająca w garnek zasmakujradosci.pl

Jak szybko ugotować zupę? Zupa z mrożonki

Zacznijmy od tego, że aby ugotować zupę pełną witamin, nie powinniśmy jej gotować zbyt długo, bo cenne witaminy i minerały po prostu zostaną zniszczone.

Kluczowym jest dodawanie po sobie składników. Zaczynamy od tych, które potrzebują najwięcej czasu, aby się ugotować, kończąc na delikatnych warzywach, które tego czasu potrzebują niewiele.

pojemniki-do-pakowania-zywnosic

Mrożenie warzyw

Zamrażanie porcji warzyw na zupę, czyli tak zwana mrożonka, to wspaniały sposób, aby skrócić czas przygotowania zupy do minimum.

Zupę oczywiście możesz ugotować na bulionie, ale bulion to ponownie część przygotowania, które możesz wykonać wcześniej, albo zaczynać zupełnie od zera.

Do praktycznie każdej zupy potrzebujesz podstawowych warzyw, tj. marchewka, pietruszka i seler. Co Ty na to, aby przygotować sobie takie startery? Zamiast obierać warzywa korzeniowe przed każdym obiadem, po prostu wyjąć je z lodówki i wrzucić do wody? Zupa z mrożonki będzie pyszna i zdrowa!

Przeczytaj również Przechowywanie warzyw. Warzywa do długiego przechowywania

Starter: mrożonka do zupy

Na zupę dla 4-osobowej rodziny potrzebujesz:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1/4 selera
  • inne warzywa odpowiednie do rodzaju zupy

Warzywa te muszą mieć dobre warunki, aby nie więdły, dlatego lepiej jest je zamrozić. Ja do każdej zupy dodaję jeszcze por, który również mrożę, a także cebulę, ta z kolei przechowuje się świetnie, dlatego w jej przypadku rezygnuję z mrożenia.

Warzywa korzeniowe umyj, obierz i w zależności od preferencji – zetrzyj na ostrej tarce do warzyw, pokrój w kosteczkę, pokrój w talarki, albo zostaw większe kawałki.

Pojemniki do przechowywania Bormioli Rocco frigoverre zasmakujradosci.pl

Zamiast od początku gotować warzywa w wodzie, warto je nieco przesmażyć. Smażenie spowoduje wydobycie z warzyw większej ilości smaku, a także koloru.

Przyda Ci się patelnia dobrze przewodząca ciepło.

Jak przechowywać mrożone warzywa?

Porcje warzyw możesz mrozić w odpowiednich woreczkach, ale lepszym rozwiązaniem będą szklane pojemniki do mrożenia.

Tak przygotowanych porcji warzyw na zupę nie musisz rozmrażać przed gotowaniem.

Pojemnik szklany Frigoverre zasmakujradosci.pl

Gdzie jeszcze można wykorzystać mrożone warzywa? Zupa z mrożonki to nie koniec mroźnego repertuaru

Szybki sos do makaronu!

Warzywa usmaż, dodaj śmietankę i przyprawy, całość zblenduj i ciesz się przepysznym warzywnym sosem o kremowej konsystencji.