Niewielka kuchnia to często duży problem dla jej właściciela. Trudno zaplanować przestrzeń tak, by bez problemu wszystko mogło się pomieścić i jeszcze zostało miejsce na blacie. Na szczęście coraz więcej producentów przygotowuje systemy, zwiększające funkcjonalność pomieszczeń – dzięki specjalnym szafkom można maksymalnie wykorzystać nawet najmniejszą przestrzeń. Sprawdź, jak za pomocą kilku trików zwiększyć praktyczność kuchni.
Regały i funkcjonalne szafki
Coraz popularniejsze stają się nowe systemy do szafek kuchennych, dzięki którym na małej przestrzeni można pomieścić wiele przedmiotów i urządzeń. Te przydatne technologie zazwyczaj pozwalają wykorzystać przestrzeń, która do tej pory była nieużywana (np. w szafce pod zlewem czy w szafkach narożnych). Podobną funkcję spełniają również mechanizmy podblatowe – tam, gdzie zazwyczaj pozostawało wolne miejsce, można dziś wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nie dość, że wszystko będzie pod ręką, to dodatkowo uporządkowane, co zlikwiduje problem poszukiwań konkretnych naczyń czy innych przyborów kuchennych. Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem będą także regały na ścianę. Wystarczy dokupić do nich duże pojemniki i w zależności od potrzeb umieścić w nich urządzenia, które normalnie zajmowałyby miejsce na blacie. Przydatne okażą się też pojemniki na żywność, w których nie dość, że jedzenie nie będzie rozsypywać się do szafek, to dodatkowo będzie chronione przed wilgocią i zapachami.
Miejsce do pracy
Ważną częścią każdej kuchni jest blat roboczy. To tutaj przyrządzane są wszystkie potrawy, dlatego musi być on nie tylko duży, ale także funkcjonalny. Przy małych kuchniach i na niewielkiej przestrzeni sprawdzą się blaty chowane w szafce. Pozwalają one na zaoszczędzenie miejsca, ale nie kosztem wielkości blatu. Podobnym rozwiązaniem będzie ruchoma wyspa – nie dość, że zapewni miejsce na przygotowywanie posiłków, to dodatkowo można ją wyposażyć w półki i szuflady, zapewniające miejsce do przechowywania. Co więcej, jej atutem jest również możliwość dowolnego jej ustawienia, a w razie potrzeby zupełnego odstawienia. Oba rozwiązania mają swoje zalety, dlatego warto rozważyć ich wykorzystanie, zwłaszcza gdy jest się posiadaczem niewielkiej kuchni.
Zawsze pod rÄ™kÄ… – maÅ‚a sprytna kuchnia
Funkcjonalna kuchnia to taka, gdzie wszystko ma swoje ustalone miejsce i w razie potrzeby jest zawsze pod ręką. Ma to zastosowanie szczególnie w przypadku sztućców. To po nie sięga się najczęściej, dlatego powinny być uporządkowane i łatwo dostępne. Pomogą w tym specjalne organizery na szuflady, tworzące odpowiednie przegródki. Dzięki temu osobno można ułożyć noże, widelce oraz łyżki, a także noże do krojenia. Ponadto ułatwiają one przenoszenie wszystkich sztućców w razie potrzeby (np. przyjęcia). Organizery to świetny wynalazek, z którego pomocą da się uporządkować praktycznie wszystko, stąd cieszy się on coraz większą popularnością właścicieli małych kuchni. Sprytna kuchnia wcale nie musi być duża.