3 pomysły na dania z dynią w roli głównej

Jesień to nie tylko grzybobranie, ale prawdziwy wysyp dyni. Warzywo to przez wiele lat kojarzone było głównie z ozdobami na Halloween. Na szczęście nad Wisłą coraz bardziej docenia się jego walory smakowe. Chcesz, żeby dynia na dobre rozgościła się w Twojej kuchni? Poznaj nasze pomysły na dania z dynią!

Sernik z dyni

Warzywa fantastycznie sprawdzają się w roli dodatku do ciast. Potwierdzają to nie tylko marchewkowe wypieki, ale także dyniowe ciasta, w tym przepyszny sernik. UWAGA! Jego przyrządzenie będzie wymagało czasu, ale warto!

  1. Dzień wcześniej przygotuj puree z dyni. Dania z dynią są w większości z nim związane. Dużą dynię (dowolnego gatunku) obierz ze skóry i wydrąż miąższ. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i piecz w temperaturze 200°C w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut. Gdy będzie miękka i nieco przestygnie, użyj blendera i zmiksuj całość  na gładką masę.
  2. Oprócz puree dyniowego przygotuj kilogram twarogu, 5 jajek, szklankę cukru, kostkę masła, kremówkę, 3 łyżki mąki i łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz szczyptę cynamonu i garść skórki pomarańczowej.
  3. Białka oddziel od jajek. Cukier zmiksuj z masłem i żółtkami. Następnie wsyp twaróg (użyj maszynki do mielenia, jeśli nie uda Ci się kupić tego w rozdrobnionej wersji), a gdy całość będzie gładka, dodaj kolejno mąkę i skrobię, kremówkę, dyniowe puree, cynamon i skórkę.
  4. Masę przelej do formy do pieczenia (jej kształt nie ma znaczenia) i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°. Sernik dyniowy najlepiej smakuje z herbatą imbirową!

Faszerowania dynia

Wolisz wytrawne smakołyki? Spróbuj faszerowanej dyni. Jej przyrządzenie jest zdecydowanie mniej pracochłonne!

  1. Kup dynię piżmową, obierz ją ze skóry i wydrąż środek (pestki i włókniste części wyrzuć, resztę miąższu zostaw).
  2. Ugotuj woreczek ryżu. Na patelni podduś cebulę z kilkoma ząbkami czosnku oraz 300 g pieczarek, indyczym mięsem mielonym oraz kolorowymi paprykami i przyprawami takimi jak sól, pieprz, bazylia lub oregano. Na koniec dodaj na patelnię pokrojone w kostkę resztki dyni.
  3. Całość wymieszaj z ryżem. Powstałą masą wypełnij wydrążone połówki dyni – dla smaku posyp je startym serem, np. parmezanem.
  4. Dynię włóż do naczynia żaroodpornego i podlej odrobiną wody. Piecz przez godzinę w rozgrzanym piekarniku.

Leczo z dynią

Leczo z dyni to jedno z najpopularniejszych dań z tym warzywem. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

  1. Kup niezbędne składniki: połówkę obranej i wydrążonej dyni, 2 cebule, opakowanie pieczarek, dwa ząbki czosnku, 4 papryki, kiełbasę (możesz ją zastąpić innym mięsem lub zrezygnować i postawić na wersję wege) i 6 dużych pomidorów oraz ulubione przyprawy.
  2. Do garnka wlej odrobinę oleju i wrzuć posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w paski papryki i kawałki kiełbasy wraz z przyprawami. Gdy całość nieco zmięknie, wrzuć pieczarki (możesz je zetrzeć na tarce) i dynię.
  3. W międzyczasie sparz pomidory i obierz je ze skóry. Wrzuć do garnka, a całość energicznie wymieszaj. Dyniowe leczo gotuj jeszcze przez ok. 20 minut.

O dyni przeczytaj więcej tutaj: Dynia i przepisy z jej wykorzystaniem