Przepis na ajerkoniak.
2 żółtka jaj
100 ml mleka
200 ml świeżej śmietany
60 g cukru
1/2 laski wanilii (lub 1/2 torebki proszku z ekstraktu waniliowego)
łyżeczka cynamonu w proszku (opcjonalnie)
50 ml rumu lub brandy
kakao
Jak przygotować ajerkoniak
Aby przygotować ajerkoniak należy zacząć od podgrzania mleka w rondlu. Jeśli posiadasz laskę wanilii musisz ją pokroić i wyżłobić nasiona, następnie dodaj wanilię i cynamon do gotowanego mleka. Tak doprawione mleko doprowadź do wrzenia, po czym wystudź do temperatury pokojowej. Kolejnym krokiem będzie oddzielenie żółtek od białek, następnie ubij żółtka za pomocą miksera. Do ubitych jaj powoli dodawaj mleko. Następnie całą mieszaninę gotuj na wolnym ogniu przez ok pięć minut. Pamiętaj aby gotowany produkt mieszać cały czas, dzięki czemu mieszanina się nie przypali i będzie miała odpowiedni smak.
Na tym etapie ważne jest, aby jajka nie zagotowały się, krem musi być miękki. Kolejnym krokiem będzie wystudzenie przygotowanej mieszanki, oraz przygotowanie bitej śmietany. Na koniec dodaj alkohol do gotowego likieru. Wlej do ozdobnych butelek Quattro Stagioni dodatkowo ozdób bitą śmietaną, na sam koniec – dla kontrastu posyp śmietanę kakao, lub utartą gorzką czekoladą. Takiemu deserowi nikt się nie oprze!