Ryż – jak go ugotować?

Pożegnaj się z przypalonymi garnkami i lepkimi ziarnami. Naucz się gotować ryż jak profesjonalista! Ta prosta metoda gotowania, za każdym razem pozwoli ci uzyskać delikatny i puszysty przysmak.

Czy potrzebujesz specjalnego garnka do gotowania ryżu?

Nie! Nie jest potrzebny żaden specjalny garnek, żeby ugotować pyszny, puszysty ryż, który nie jest jedną wielką breją. Gotowanie ryżu na kuchence każdego typu jest szybkie i łatwe, a jeśli zrobisz to we właściwy sposób, nie odniesiesz porażki. To działa za każdym razem. Poniżej dzielę się z Tobą dwiema niezawodnymi metodami gotowania ryżu na domowych kuchenkach. Gotowanie ryżu nie zajmie Ci dłużej niż 30 minut. Dłuższe gotowanie nie ma sensu. Bez wątpienia, kiedy zastosujesz się do moich wskazówek, będzie on lekki, puszysty i wcale nie gumowaty. Pomiń fantazyjne gadżety do gotowania ryżu i weź emaliowany garnek z pokrywką! Parujący garnek doskonałego ryżu oddalony jest od Ciebie o zaledwie pół godziny.

3 powody, dla których warto kupić garnki emaliowane

Ryż w garnku zasmakujradosci.pl

Jak ugotować ryż na sypko?

Metody, które za chwilę Ci przedstawię będą działać z krótkim, średnim lub długim ziarnem białego ryżu, takim jak jaśminowy lub basmati. Nie pozwolą na dobre ugotowanie brązowego ryżu! Tajniki gotowania brązowego ryżu zdradzę Ci nieco później.

Szklanka ryżu zasmakujradosci.pl

Opcja 1: Gotowanie ryżu z minimalną objętością wody – metoda parowania

Na początku dobrze wypłucz ryż. Nie pomiń tego kroku, dlatego że jest to bardzo ważne! Proces ten usuwa skrobię, która powoduje zbijanie się ryżu. To najważniejszy proces podczas gotowania miękkiego i puszystego ryżu. Wsyp go na drobne sitko umieszczone nad dużą miską i płucz, aż woda w misce stanie się czysta.
Opłukany pozostanie w sitku. Dzięki temu będziesz mógł w łatwy sposób dalej z nim pracować.

Odmierz właściwą proporcję wody do ryżu. Wlej 1 i 1/2 szklanki wody i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek na każdą filiżankę niegotowanego ryżu. (1 szklanka suchego ryżu daje około 3 filiżanek ugotowanego ryżu). Do emaliowanego garnka dodaj ryż, olej, łyżeczkę soli i wodę. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejsz źródło ciepła do minimum i duś całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po 15 minutach wyłącz źródło ciepła i nie odkrywaj ryżu przez kolejne 10 minut.
Po 10 minutach zdejmij pokrywkę i wymieszaj widelcem. To jest to!

Opcja 2: Gotowanie ryżu z dużą ilością wody – metoda makaronu

Ponownie pierwszym krokiem jest płukanie ryżu w zimnej wodzie. W tej metodzie nie musisz natomiast płukać ryżu tak dokładnie. Ponownie wsyp go na sitko z małymi oczkami i płucz, tym razem możesz to zrobić po prostu pod bieżącą wodą.
Wsyp ryż do garnka wypełnionego do połowy zimną wodą i ustaw minutnik na 15 minut. Doprowadź wodę do wrzenia, a gdy skończy się czas, sprawdź, czy jest miękki.
Na koniec gotowania przepłucz go ponownie na sicie. Miękki przelej na sito, odsącz i przepłukuj zimną wodą. W tej metodzie drugie płukanie jest najważniejsze. Dzięki temu nie będzie zbity. Odłóż opłukany ryż do wyschnięcia na kilka minut w sitku.

Słoiki z artykułami sypkimi zasmakujradosci.pl

Jak podawać ryż?

Z czym podać ryż?

Ryż podajemy zazwyczaj w azjatyckich potrawach, meksykańskich przepisach, a także w spolszczonej wersji do sosu, czy sałatki. Pamiętaj, aby się nie ograniczać i próbować nowości. Podawaj ryż samodzielnie lub jako dodatek. Spróbuj dodać do niego limonkę i kolendrę, aby poczuć, jak wspaniale smakuje w takim zestawieniu. (Jeżeli nie lubisz kolendry, bo ma ona swój specyficzny smak i zapach, możesz z powodzeniem dodać natkę pietruszki). Ryż możesz także dodać do mieszanki warzyw na patelnię lub użyć go jako podstawy w popularnych miskach z ryżem z różnymi zdrowymi dodatkami. Są to tak zwane Budda bowl.
Podstawą do Budda bowl jest ryż. Możesz go uzupełnić takimi składnikami jak pieczone tofu lub tempeh, pieczone warzywa, takie jak brokuły lub kalafior, oraz aromatyczny sos, taki jak sos orzechowy, sos z papryczek chipotle lub sos gochujang przygotowany na bazie pasty z ostrych czerwonych papryczek.
Jeżeli nie masz ochoty na miskę ryżu i chcesz jakiejś odmiany, spróbuj wymieszać ugotowany ryż z ryżem z kalafiora w proporcji 50:50.

Jak przechowywać ryż?

Przechowuj resztki ryżu w lodówce do 2 dni. Z czasem wyschnie, możesz go wtedy podgrzać z odrobiną wody na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Lubię także gotować ryż z wyprzedzeniem i zamrażać w celu dłuższego przechowywania.

Jak mrozić ryż?

Co prawda jest z tym trochę zabawy, ale warto. Jeżeli chcesz mieć ugotowany ryż zawsze pod ręką, miej w swojej zamrażarce choć jedno zamrożone opakowanie ryżu.

Ugotuj ryż według wskazówek umieszczonych powyżej, następnie rozłóż go cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wystudź. Ostudzony ryż włóż razem z blachą do zamrażarki na 2 godziny. Po dwóch godzinach wsyp zamrożony ryż do odpowiedniego pojemnika do zamrażarki.

Przeczytaj też Zupa z mrożonki

Brązowy ryż na misce zasmakujradości.pl

Jak ugotować brązowy ryż?

Ta łatwa metoda gotowania brązowego ryżu będzie działać na każdym rodzaju brązowego ryżu.

Najpierw wypłucz ryż. Zrób to dokładnie, ponieważ skrobia zawarta w ryżu sklei Ci go i po ugotowaniu nie będzie idealny i puszysty. Naszym celem jest zrobienie idealnie puszystego brązowego ryżu, więc nie możesz pominąć tego kroku! Pamiętasz, jak płukaliśmy ryż w pierwszej metodzie gotowania? Z brązowym ryżem zrób to samo. Wsyp go na sito i na tym sicie płucz zamoczony w dużej misce. Kiedy woda w misce będzie już czysta, możesz odsączyć ryż.
Następnie zmierz odpowiedni stosunek wody do ryżu. Używam 2 szklanek wody na każdą filiżankę ryżu. Dodaj wodę i ryż do garnka emaliowanego, a także łyżeczkę oliwy z oliwek najwyższej jakości. Nie zapomnij również o soli.
Czas na gotowanie ryżu! Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz źródło ciepła, przykryj garnek z ryżem i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę.
Na koniec wyłącz źródło ciepła i nie odkrywaj garnka z ryżem przez następne 10 minut, aby gorąca para mogła jeszcze podziałać. Po 10 minutach dokładnie wymieszaj go widelcem.

Jak zrobić ryż z kalafiora?

  1. Pokrój kalafior na kawałki, w tym łodygę.
  2. Umieść pokrojone kawałki w rozdrabniaczu.
  3. Pulsuj, aż kalafior będzie przypominał teksturę ryżu.
  4. Rozdrabniaj kalafiora partiami, jeśli masz go dużo i uważaj, aby go za mocno nie rozdrobnić, bo będzie papkowaty. Jeśli nie masz rozdrabniacza, możesz zetrzeć kalafior za pomocą tarki do miski.

Pieczony kurczak na ryżu

Składniki:

  • 5 dużych udek z kurczaka
  • 4 małe cebule
  • 200 g ryżu (najlepiej mieszanki różnych)
  • 1 mała łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Zalewa:

  • 600 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Udka dokładnie umyj, osusz i obtocz w przyprawach, następnie obsmaż na patelni z obydwu stron.
  2. Ryż dokładnie wypłucz na sicie w dużej misce, aż pozbędziesz się skrobi. Ważne jest także, aby używany w przepisie ryż był mieszanką różnych rodzajów ryżu. Wtedy mamy pewność, że się nie rozgotuje.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż, ułóż na nim cebulę pokrojoną w plastry, a na cebuli ułóż podsmażone udka z kurczaka.
  4. Ze składników na zalewę przygotuj gorący sos, którym zalejesz ryż, cebulę i uda z kurczaka. Nie żałuj soli, bo Twoja potrawa będzie niesmaczna.
  5. Gorącą zalewą zalej składniki w naczyniu i wstaw do piekarnika na 70 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Ryż musi wchłonąć całą zalewę.
Pieczony kurczak na ryżu zasmakujradosci.pl
dania z ryżem - ryż na mleku zasmakujradości.pl

Ryż na mleku – pudding ryżowy

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 100 g ryżu krótko ziarnistego
  • 3 łyżki cukru
  • świeże owoce

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Nie rób tego dokładnie, ponieważ w tym przepisie kleistość ryżu jest ważna.
  2. Mleko zagotuj z ryżem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, tak aby nic nie wykipiało około 30 minut.
  3. Po 30 minutach gotowania ryż zacznie się ładnie rozklejać, a także wchłonie prawie cały płyn. O to chodzi!
  4. Ryż, a właściwie zawarta w nim skrobia, spowoduje, że nawet nadmiar mleka, jaki nie wchłonie się do ryżu, będzie kremowy i pyszny.
  5. Pudding podawaj schłodzony, przełożony świeżymi owocami. Wierzch także posyp obficie ulubionymi owocami sezonowymi.