Pozwól, że powiemy kilka słów o sobie…

Zasmakujradosci Magazyn

Jeszcze kilka lat temu braliśmy udział w największym,
światowym maratonie o nazwie „Wyścig Szczurów”.
Byliśmy głodni sukcesu, chcieliśmy zdobywać największe szczyty.
Aż pewnego dnia zadaliśmy sobie pytanie „na co właściwie mamy apetyt?”.

Jak się okazało, to było niezwykle trudne pytanie, bo zwyczajnie nie znaliśmy na nie odpowiedzi. Godzinami rozmawialiśmy o egzystencji (jakkolwiek trywialne by to nie zabrzmiało) z naszymi przyjaciółmi, z którymi nie spotykaliśmy się w najmodniejszych restauracjach w mieście. Umawialiśmy się zawsze na domówki. Każdy miał przynieść coś do jedzenia. Garnek emaliowany a w nim zebrane składniki, z których wspólnie gotowaliśmy potrawę dla wszystkich.

Zaczęło się dość niewinnie — od studenckiego makaronu z parówką. Dziś eksperymentujemy z faszerowaną kaczką, krewetkami w winie czy wegańskimi burgerami. Z biegiem czasu nasze tematy w trakcie wspólnego gotowania również zaczęły się zmieniać.

ZasmakujRadosci-aranz
ZasmakujRadosci-kuchnia

Z rozmów o tabelkach, cyferkach i pieniądzach, przeszliśmy na porady i wskazówki, co jemy zdrowego na śniadanie, jakich patelni używamy w kuchni, w jakim stylu urządzimy mieszkanie na wiosnę. Wymienialiśmy się opiniami, jak za pomocą tekstyliów zmienić oblicze sypialni i dlaczego warto wrócić do naczyń emaliowanych, które kiedyś używały nasze babcie. I w końcu … Eureka!!!! Zdaliśmy sobie sprawę z tego, ile szczęścia przysparzają nam te domowe spotkania z przyjaciółmi przy suto zastawionym stole.

Zasmakowaliśmy radości z codziennego życia. Celebrowaliśmy każdy posiłek, nasze domy stały się oazą spokoju, byliśmy mistrzami przyjęć w ogrodzie, a w pakowaniu walizek na wakacje osiągnęliśmy majstersztyk. Dlaczego by się nie dzielić naszymi doświadczeniami z innymi?!

Kochamy pisać i uwielbiamy fotografować każde wspomnienie – mieliśmy wszystkie składniki, by stworzyć bloga. Tak też się stało! Mamy ogromną nadzieję, że zawarte tu porady, przepisy, wskazówki i rankingi ułatwią Tobie planowanie życia rodzinnego. 

Zaparz więc filiżankę kawy, usiądź wygodnie i rozgość się na naszym blogu.

Krem dyniowy z amaretti.

Słoik Bormioli Rocco FIdo - przepis na krem dyniowy zasmakujradosci.pl
Tradycyjny przepis typu Slow Food, który skosztujesz z rozkoszą. Slow Food powstało jako opór przeciwko fast food, którego popularność cały czas rośnie,ponieważ ludzie z braku czasu co raz częściej sięgają po szybko przygotowany obiad, który dostępny jest w barze szybkiej obsługi. Najczęściej takie szybkie danie pozbawione jest wszelkich właściwości odżywczych - mikro i makro elementów,…

Więcej

3 najmodniejsze trendy w urządzaniu na 2018 rok

Salon w stylu afrykańskim-trendy zasmakujradosci.pl
Wraz z nadejściem 2018 roku coraz więcej mówi się o nowy trendach. Dotyczy to nie tylko mody i dodatków do ubrań, ale przede wszystkim aranżacji wnętrz. Planujesz małe odświeżenie czterech ścian? Sprawdź, co jest obecnie trendy! Trendy afrykańskie wzory Po latach dominacji stylu skandynawskiego przyszła pora na odrobinę egzotyki. 2018 rok to bez wątpienia rok…

Więcej

Sanpin – najmodniejsza herbata na wiosnę

Kwiat jaśminu z którego zostanie zaparzona herbata sanpin zasmakujradosci.pl

Szukasz zdrowej alternatywy dla kawy? A może chcesz wprowadzić do swojej diety nowy rodzaj herbaty, który będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy? Poznaj sanpin – najmodniejszą herbatę tej wiosny! Sanpin – co to takiego? Sanpin to nic innego jak mieszanka klasycznej zielonej herbaty z kwiatami jaśminu. W smaku przypomina dostępną w wielu polskich sklepach…

Więcej

Orzeźwiający chłodnik na 3 sposoby

Orzeźwiający chłodnik w trzech wersjach smakowych podany w miseczkach zasmakujradosci.pl
Nie ma nic lepszego na upalny dzień niż podawany na zimno orzeźwiający chłodnik. W Polsce największą popularnością cieszy się tradycyjny chłodnik litewski, który gotowany jest na młodej botwinie. Niestety, w sierpniu znalezienie smakowitej botwinki graniczy z cudem. Na szczęście z dostępnych w sezonie warzyw i owoców też można przygotować wspaniały chłodnik. Oto nasze 3 przepisy!…

Więcej

Po kiego grzyba w las – czas na grzyby

grzyby
Późne lato od dzieciństwa kojarzy mi się z zapachem suszonych grzybów. Pojawiały się nagle. Kto tylko mógł i lubił zbierać grzyby, wyruszał  w las na grzybobranie. Kogo do lasu nie ciągnęło, ale grzyby chciał mieć, płacił zbieraczom, którzy nawet wtedy, kiedy grzybów nie było, gdzieś je znajdowali w sobie tylko znanych zakamarkach lasu. Czas na…

Więcej

Śniadanie – przykry obowiązek

przepis na śniadanie
Jak często nam się zdarza wyjść z domu bez śniadania? Raz na miesiąc, tydzień, codziennie? Czy ktoś kiedykolwiek zastanawiał się, dlaczego tak postępuje? Przecież robimy to dla siebie, swojego organizmu. Jak głosi stare polskie powiedzenie - Jak człowiek głodny to zły. Podchodzimy do śniadania jak do przykrego obowiązku, a może spróbować spojrzeć na to, jak…

Więcej

Smoothie – gęsty i kremowy napój

smoothie gęsty i kremowy napój z owoców zasmakujradosci.pl
Zjedzmy tęczę! Ciesz się klasycznymi smakołykami w formie smoothie! Feeria barw zmiksowanych owoców i warzyw nalewana do szklanki ucieszy niejednego amatora pysznych koktajli. Wypij je przez słomkę lub zajadaj łyżką. Wybór należy do Ciebie. Zapewne zastanawiasz się, czym różni się koktajl od smoothie. Niczym, można te dwie nazwy stosować na przemian. Smoothie to zapożyczenie językowe.…

Więcej

Sezon na maliny

Maliny zasmakujradosci.pl
Maliny to przepyszne owoce pestkowe występujące w aż 200 odmianach. W przydomowych ogródkach najczęściej spotykana jest malina czerwona, rzadziej żółta, czarna, pomarańczowa, czy fioletowa. Nie zważając na kolor, każda z nich zawiera wiele cennych składników, a ich właściwości są wręcz nieprawdopodobne! Sezon ma maliny rozpoczynamy już od maja, a kończymy wraz z pierwszymi przymrozkami.  …

Więcej